Čeští europoslanci žádají omluvu. López Aguilar ignoroval fakta a zpochybnil tak vyšetřování českých úřadů v případu smrti Stanislava Tomáše

26. listopad 2021

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Alexandr Vondra (ODS) vyzvali kolegu Juana Fernanda Lópeze Aguilara ze Španělské dělnické socialistické strany, aby se omluvil za své výroky pronesené během diskuze na plenárním zasedání Evropského parlamentu o policejním násilí proti Romům v EU.

Španělský europoslanec ve svém úvodním vystoupení uvedl, že Rom Stanislav Tomáš zemřel v červnu letošního roku v důsledku policejní brutality. O diskuzi, která proběhla na plenárním zasedání Evropského parlamentu, jsme informovali již dříve.

Podle českých europoslanců Aguilara zpochybnil nezávislost českých úřadů, které ve svém vyšetřování s odvoláním na závěrečnou pitevní zprávu uvedly, že mezi jednáním policistů a smrtí Tomáše neexistuje žádná souvislost. Smrt nastala v přímé příčinné souvislosti s intoxikací pervitinem.

Čeští europoslanci z koalice SPOLU se proto obrátili dopisem nejen na Lópeze Aguilara, ale také na předsedkyni sociálních demokratů (S&D) Iratxe Garcíu Pérezovou, do jejíž frakce španělský europoslanec patří, a členy výboru LIBE, kterému López Aguilar předsedá. Žádají vysvětlení těchto výroků a okamžitou omluvu.

„Je naprosto neakceptovatelné, aby pan López Aguilar zpochybňoval na evropské půdě nezávislost vyšetřování českých úřadů v případu pana Tomáše. Naprosto ignoroval fakta a svou neznalostí celého incidentu se dopustil šíření naprosto odporných dezinformací, se kterými se snaží Evropská unie dlouhodobě bojovat,“ uvedl ve čtvrtek Zdechovský.

„Podobné výroky jsou naprosto mimo a kolega by se měl okamžitě omluvit a nastudovat si celý případ. Jednoznačně stojíme za českými úřady, které celou věc důkladně prošetřily. Není možné, aby pan López Aguilar šířil takové bludy před kolegy na plenárním zasedání,“ komentoval proslov europoslanec Vondra.

Europoslanec Zdechovský se romskou problematikou dlouhodobě zabývá. V minulosti působil čtyři roky jako streetworker s Romy. „Dezinformace vypuštěné z úst Lópeze Aguilara jen přiživují vnímání České republiky jako extremistické země vůči romskému obyvatelstvu, zatímco realita je v posledních desetiletích mnohem pozitivnější,“ dodal Tomáš Zdechovský.

zdroj: ČTK
Spustit audio