Český ráj trápí čtyřkolkáři, bikeři, ale také amatérští archeologové

27. říjen 2014

Strážci přírody v Českém ráji moc spokojení s chováním turistů nejsou. Nešvary, jako jsou čtyřkolky jezdící po lesích a loukách, bikeři jezdící mimo cesty nebo auta zaparkovaná daleko od silnic se nevyhýbají ani chráněným krajinným oblastem.

Turistů, cyklistů a dalších návštěvníků v Českém ráji neustále přibývá. A ti se stále častěji pouštějí mimo značené cesty, zajíždějí do mokřadů a jezdí po skalách. „Jednak to je nebezpečné pro ně samotné a jednak tím poškozují rezervaci,” říká šéf nejstarší české chráněné oblasti Jan Mocek. Škody páchají hlavně hrubé vzorky horských kol, jejichž majitelé kvůli adrenalinu sjíždějí prudké svahy.

Nárůst návštěvníků s sebou přináší i větší množství přijíždějících automobilů a autobusů. S tím souvisí také stále větší problémy s parkováním v oblasti. Auta i autobusy nyní parkují nejen na místních silnicích, které se stávají prakticky neprůjezdné, ale i v lesích a na loukách.

To je určitě jedno z důležitých témat k řešení. Z parkovišť, která by se měla nacházet u hlavní silnice a železnice, by k památkám mohly jezdit například turistické vláčky, známé například z Maloskalska.

Spustit audio