Český ráj je pohádkové místo. Dobře to vědí i filmaři, kteří tam natočili řadu známých pohádek

20. prosinec 2018
Česko – země neznámá

O Českém ráji na severu Čech se často mluví jako o pohádkovém místě. Platí to nejen obrazně, ale i skutečně. Český ráj se totiž objevil v řadě pohádek. Hrady, zámky a tajemná zákoutí skalních měst lákají filmaře už od dob Prince Bajaji nebo Princezny Jasněnky a létajícího ševce. V kolika příbězích se Český ráj objevil, se dá spočítat jen stěží. Rozmanitost tohoto krásného koutu naší země je totiž jedinečná.

Exteriéry pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci našli filmaři nad Malou Skálou na zřícenině hradu Frýdštejn. Cestou se ale ještě krátce zastavili na Dlaskově statku v Dolánkách, který se v této pohádce také mihnul. A který můžete vidět i v pohádkách Rumpl Cimpr Campr nebo Nesmrtelná teta.

Další velmi známý českorajský statek se nachází mezi Hrubou skálou a Valdštejnem. Tak zvaný Kopicův statek si zahrál v Princi Bajajovi, jehož exteriéry se pak točily v nedalekém Hruboskalském skalním městě, mimo jiné například u Adamova lože. Kopicův statek, známý také úchvatnými skalními reliéfy, se objevil také v pohádce Princ a Večernice. Známá scéna, kdy princ Velen bojuje o Večernici, se natáčela na Troskách.

„Český ráj má na jednom místě celou řadu památkových objektů od lidové architektury přes hrady až po romantické zámky jako Hrubá Skála, Humprecht či Sychrov. Je tady k dispozici ten kontrast, kdy princ tu může hledat zakletou princeznu v nějaké zřícenině i pobývat na honosném sídle,“ říká ředitelka turnovského muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Podle ní je Český ráj pro filmaře skutečně jedinečný a stále ještě nedoceněný. A to platí i pro návštěvníky, kteří i v zimě mohou obdivovat přírodní krásy, zajímavé výhledy a hledat, kde se jaké pohádkové scény natáčely.

Hruboskalsko

 

Spustit audio