Český ráj: Dny svaté Markéty na Rotštejně vás vrátí v čase. Do středověku!

14. červenec 2016

Na hradě Rotštejn v Klokočských skalách nedaleko Turnova se až do poloviny srpna pořádají Dny svaté Markéty, patronky polních a jiných plodin. Pořadatelé chtějí ukázat, že středověk neznamenal jen rytířské turnaje, ale především starost o obživu a péči o úrodu.

Návštěvníky vítá rotštejnskou jarmareční písní Pavel Urbánek ze spolku Ochrana Klokočských skal, který se o zříceninu hradu stará. Sotva hradní trubadúr dozpívá, začne vyprávět historii středověkého hradu.

„Markvarticové nestavěli hrad jako obranné sídlo. Mělo to být správní sídlo Rotštejnského panství, které sahalo od Semil přes horu Kozákov, patřila k němu třetina Turnova,“ popisuje Pavel Urbánek.

„Dny svaté Markéty mají za úkol přiblížit návštěvníkům, že život na hradě a panství nebyl jenom o rytířských turnajích, ale i o tom, že se život řídil podle hospodářského roku,“ vysvětluje průvodkyně Lucie Hálová, čemu jsou slavnosti zasvěcené.

„Teď je doba, kdy začínají žně, proto tu přibližujeme čtyři základní druhy obilí, můžou se podívat na obilné produkty a ochutnat tři až čtyři druhy chleba,“ dodává Hálová.

Lidé mohou obdivovat i bylinkovou zahrádku včetně vzácného klokočí. „Pro děti připravila místní výtvarnice i pekařskou omalovánku,“ uzavírá průvodkyně.

Spustit audio