Český ráj bude znít kytarami. Zahrají virtuosové i žáci základních uměleckých škol

10. květen 2022

V magazínu Kultura pod Ještědem si Jakub Marvan povídal s Petrem Kostkou, organizátorem festivalu Kytara v Českém ráji, a zároveň učitelem hry na kytaru ze ZUŠ v Turnově.

Petr Kostka - jeden z pořadatelů festivalu Kytary v Českém ráji

Festival Kytara v Českém ráji má před sebou 15. ročník a tím pádem i bohatou historii. Petr Kostka byl u jeho prvopočátků. „Ten festival organizuji úplně od těch prvních ročníků,“ přiznal.

„Důvod, proč jsme festival založili, byla podpora výuky a hry na kytaru. Například v letošním školním roce vystoupí kytarový orchestr Corthica, který je složený z žáků tří základních uměleckých škol, Základní umělecké škole v Turnově, v Hradišti a v Jablonci nad Nisou.
Žáci celý školní rok cvičí vybrané skladby, každá ta část ve své základně ve škole, formou kytarových souborů, a jednou za rok se takhle hezky sejdou a dohromady zahraje orchestr Corthica“ prozradil Petr Kostka

Co návštěvníky festivalu na letošním ročníku ještě čeká? Mají děti a mládež stále zájem o hru na kytaru? Co začínající kytaristé poslouchají za muziku? V jakém věku je vhodné začít s kytarou? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.