Českolipsko má nejvíc volných pracovních míst v Libereckém kraji, kvalifikovaní lidé ale chybí

22. únor 2016

Na Českolipsku je nejvíc volných míst v Libereckém kraji. I přesto jsou ale někteří lidé bez práce a firmy bez zaměstnanců.

Nejvyšší nabídka volných míst na jednoho žadatele byla v regionu Česká Lípa letos v lednu.

„Nárůst volných pracovních míst je setrvalý po celý loňský rok,“ říká Marcela Ottová, ředitelka českolipského úřadu práce a pokračuje: „Přestože hovoříme o určitém růstu nezaměstnanosti, určitě s ohledem na sezónnost některých profesí i v průběhu posledních dvou měsíců stále zaznamenáváme růst volných pracovních míst."

Na Českolipsku bylo na konci prosince přibližně 1500 pracovních míst, v polovině února počet míst vzrostl zhruba na 1650. Počet nezaměstnaných se přesto nesnižuje.

„Jsou určité profese, pro které kvalifikovanou pracovní sílu hledáme velmi obtížně, a tak jsou z pohledu nezaměstnaných těžko obsaditelné,“ vysvětluje Marcela Ottová. „Dalším problémem je zvyšující se podíl nezaměstnaných žen, které pečují o dítě školou povinné,“ dodává.

Problém sehnat kvalifikované pracovníky – například mechaniky a obsluhu stavebních strojů má i českolipská stavební firma. „Bereme i zedníky, a pokud nejsou ani oni, bereme kohokoliv, kdo má chuť pracovat,“ říká jednatel firmy Pavel Žáček.

Podle Milana Kubáta, ředitele českolipské Střední odborné školy a učiliště 28. října děti nemají velký zájem o technické a učební obory. „Zhruba šest let za sebou máme každý rok asi o dvě třídy dětí méně, teď se to zastavuje a počítáme, že bude stejný počet žáků jako vloni,“ říká Milan Kubát.

Řešením problému nedostatku kvalifikovaných pracovníků by mohly být i rekvalifikace zaměstnanců.

Spustit audio