Českolipsko: cyklisté nenosí helmy a neumějí se chovat

26. srpen 2011

Cyklisté na Českolipsku dělají starosti dopravním policistům. Letos opět stoupl počet dopravních nehod cyklistů, několik výletníků už zaplatilo svoji vyjížďku životem. Neukázněnost cyklistů je velká, často například pijí před jízdou alkohol.

„Od začátku roku 2011 máme na okrese České Lípa evidováno třicet tři nehod cyklistů, což je oproti loňskému roku o čtyři nehody více. Z těch třiceti tří bylo osm cyklistů pod vlivem alkoholu a bohužel tři cyklisté při dopravní nehodě zemřeli.“ popisuje Norbert Peták a upozorňuje na to, že počet nehod a neukázněnost rok od roku stoupá.

Nasnadě je otázka, zda je vůbec možné a popřípadě jak zabránit dopravním nehodám. Často jsou totiž viníky nehod sami cyklisté, kteří nedodržují základní pravidla silničního provozu. Rozhodně před jízdou nepít alkohol, a co dál? „Na místě je zdůraznit používání cyklistických přileb, a to nejen u osob, kterým to ukládá zákon, to znamená dětí do osmnácti let. Je důležité, aby přilby nosili i dospělí...“ říká českolipský policejní mluvčí Milan Bradáč.

Důkazem těchto slov jsou i čísla. Statistické údaje hovoří jasně. „Je statisticky podložené, že používáním přilby lze z osmdesáti tří procent předejít fraktuře lebky a ve čtyřiceti osmi procentech případů dokáže přilba zabránit poškození mozku.“ konstatuje Bradáč.

Norbert Peták ještě uzavírá debatu o bezpečnosti jízdy na kole jednou důležitou poznámkou: „Je důležité používat schválené a homologované přilby!“

autor: sas
Spustit audio