Českolipská radnice vyhlásí novou soutěž na projekt opravy vyhořelého Kounicova domu

Kvůli námitkám účastníků zrušila českolipská radnice soutěž na celkovou projektovou dokumentaci k obnově Kounicova domu. Vyhořelá památka v centru města má v budoucnu sloužit jako dům dětí a mládeže.

V květnu radní přidělili zakázku na zpracování projektu rekonstrukce Kounicova domu týmu pražského architekta Ondřeje Tučka. Zvítězil s nabídkovou cenou 8,3 milionu korun, odhad byl téměř dvojnásobný. Při výběrovém řízení se kromě ceny hodnotila také kvalita týmu a předložené reference. A právě vůči nim se v červnu ohradil uchazeč, který skončil druhý. Radní se proto rozhodli raději soutěž zopakovat.

Kounicův dům v České Lípě je v dezolátním stavu

„Zadávací podmínky již rada schválila s tím, že veřejná soutěž by měla být vyhlášena někdy v průběhu září. Byla zkrácena doba pro zpracování této zakázky, která je zhruba 52 týdnů. Předpokládáme, že kompletní projektová dokumentace by mohla být hotová na začátku roku 2022,“ uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Kounicův dům - pohled z ulice

Historie Kounicova domu

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm.

V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel. Příčinou byly svařovací práce na střeše, o tu dům při požáru přišel. Do domu bez střechy několik let pršelo a byl už v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Město dům odkoupilo předloni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo. Za zchátralou budovu chtělo sdružení původně ještě o 3 miliony víc, nakonec ale slevilo. Radnice už musela dát dalších zhruba 8 milionů korun do statického zabezpečení a provizorního zastřešení.

Zdroj: ČTK

autoři: jij , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související