České vdolečky podle receptu z kuchařky Marie Žantové z roku 1920
Další z receptů, které pro nás připravuje Vladimíra Jakouběová, potěší mlsaly. České vdolečky naše babičky pekly ve smaltovaných vdolkovnících a i o nich se něco dozvíme v příspěvku Jaroslava Hořeního.
„K 1/2 kg mouky dej sůl, citronovou kůru, lžíci cukru, 2 žloutky, 2 dkg kvasnic, lžíci másla rozpuštěného a zadělej vše vlažným mlékem. Vypracuj těsto vláčné, až jde od vařečky a nech vykynouti. Potom dělej vdolečky a pec v troubě ve vdolkovníku máslem pomaštěném. Upečené pomaží se máslem, povidly, nebo sypají mákem, cukrem a perníkem. Na povidla dává se strouhaný tvaroh a nakape se hustá smetana."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.