České posily míří do Kuvajtu

27. leden 2003

Z pražského ruzyňského letiště odletěl první z letounů s materiálem a vojáky posilujícími českou protichemickou jednotku v Kuvajtu. Letadlo Ruslan ruské společnosti Volga-Dněpr přepravuje osm nákladních aut a dva kontejnery s materiálem. Podobné stroje uskuteční ještě tři další lety, dvakrát vzlétne kvůli přepravě posil i český armádní Tu-154. Právě s ním v pátek odletí do Kuvajtu největší část vojáků. V Kuvajtu by tak mělo působit celkem 358 českých vojáků.

Celkem se kvůli přesunu českých posil do Kuvajtu v příštích dnech uskuteční šest přeletů. Radiožurnálu to před dnešním prvním letem potvrdil mluvčí ministerstva obrany Vladimír Palán. "Prvním letounem bude do Kuvajtu přepraveno celkem 15 příslušníků Armády ČR a 8 kusů kolové techniky. Odlet prvního letounu je plánován vpodvečer."

Jednotku, která už dnes má přes 250 lidí, by mělo doplnit 130 dalších. Velitel ženijního družstva rotmistr Petr Pejšek letí na Blízký východ s tím, že se může ocitnout ve válečném konfliktu. "Víme, co nás tam čeká. Měli jsme různé pohovory, různá sezení, tak nám tu situaci nastínili a co také může přijít. Taky jsme na to byli připraveni jak psychologicky, tak po profesní stránce. Samozřejmě se bojím, to asi každý, ale uvidíme. Člověk se může zabít na dálnici v autě, když zůstane doma anebo o život může přijít v Kuvajtu."

Posílení české vojenské účasti v operaci Trvalá svoboda a rovněž nasazení českých vojáků do případné mezinárodní vojenské operace proti Iráku schválil minulý týden parlament. O jejím nasazení jednotky by rozhodl český vládní kabinet, a to na základě nového aktu Rady bezpečnosti OSN. Bez mandátu OSN mohou zasáhnout v případě, že v oblasti budou použity zbraně hromadného ničení.

autoři: ark , ler , Ivana Bernáthová , mta
Spustit audio