České biatlonistky povede Nor Egil Gjelland, mužům bude radit Kateřina Emmons

6. červen 2018

Ženskou biatlonovou reprezentaci bude nově trénovat Egil Gjelland, který dříve vedl třeba závodnici Tory Bergerovou. Muže bude trénovat Zdeněk Vítek a se střelbami jim bude radit Kateřina Emmons.

Egil Gjelland je bývalým biatlonistou, který získal na olympiádě v Salt Lake v roce 2002 zlatou medaili ze štafety s norskou reprezentací. Poté se stal trenérem ženské norské reprezentace, kde vedl například Toru Bergerovou. Následně vedl i jejich mužské kolegy.

„Poprvé v historii přivádíme k české reprezentaci zahraniční trenéry. Očekáváme, že Egil i Anders k nám přinesou zkušenosti ze země, která je biatlonovou i lyžařskou velmocí,“ vysvětluje pro svazový web angažmá zahraničních koučů šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Po konci letošní sezony, v níž český biatlon získal dvě olympijské medaile, skončil jako šéftrenér Ondřej Rybář. Přesunul se na pozici sportovního ředitele svazu.

K mužské reprezentaci přichází od té ženské Zdeněk Vítek. Tomu bude asistovat další nová tvář z Norska,Anders Magnus Bratli.

„Přicházím do skvělého týmu, který má silný potenciál a je profesionálně vedený. Přesto věřím, že mnohé z norské školy mohu českému biatlonu dát a sám se mnohému také naučím,“ říká před svým začátkem u českého biatlonu Bratli.

Čeští biatlonisté také získají střeleckou konzultantku, kterou se stane olympijská vítězka z Pekingu Kateřina Emmons. Stejnou roli jako u českého týmů má u toho amerického její manžel Matt Emmons.

autor: bor | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio