Česká národní banka ruší jedno z pravidel pro poskytnutí úvěru. Budou hypotéky dostupnější?

2. červen 2023 10:31

Od července 2023 zruší Česká národní banka pravidlo, které posuzuje podíl měsíčních splátek vůči měsíčnímu čistému příjmu žadatele o hypotéku. Co to bude v praxi znamenat, zjišťovaly naše redaktorky.

Čtěte také

Získat hypotéku bude snazší. Česká národní banka od července 2023 zruší takzvaný ukazatel DSTI. Ten bankám pomáhal vypočítat, jestli bude mít žadatel o půjčku na její splácení dostatek financí. Ostatní pravidla centrální bankéři ponechali.

Ukazatel DSTI ukazoval podíl měsíčních splátek vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele o úvěr. Pro banky je to jedna z pojistek proti tomu, aby zájemci o hypotéku nevznikl problém s jejím splácením.

V praxi to fungovalo tak, že lidé starší 36 let nesměli zaplatit za splátku víc než 45 procent svého měsíčního výdělku. Pokud měl tedy zájemce o půjčku 40 tisíc korun čistého, mohl zaplatit maximálně 18 tisíc korun.

O trochu otevřenější byla pravidla pro žadatele mladší 36 let, ti mohli za měsíční splátku dát polovinu svého čistého příjmu.

„Klíčová je tam role úrokových sazeb. Bereme v potaz i to, že úvěrová aktivita v oblasti hypotečních úvěrů je výrazně utlumená. To znamená, že impuls pro systémové riziko je aktuálně také utlumený,“ vysvětlil, proč k tomuto kroku ČNB přistoupila, Libor Holub, ředitel sekce finanční stability centrální banky.

Základní úroková sazba je (ke 2. červnu 2023) 7 procent.

Hypoteční trh na tom není moc dobře. Podle České bankovní asociace se v dubnu meziročně propadl zhruba o polovinu. Zájemce odrazují podle asociace hlavně vysoké sazby hypoték, - ty se (ke 2. červnu 2023) v průměru pohybují u šestiprocentní hranice.

Například splátka hypotéky ve výši 1 milionu korun s 30letou splatností vychází na zhruba 6 tisíc korun měsíčně. Podle asociace si Češi půjčují nejčastěji 3 miliony korun, to znamená měsíční splátku zhruba 18 tisíc.

Co zrušení limitu znamená v praxi

Nedá se jednoduše říct, že banky nebudou moci po žadatelích o hypotéku požadovat, aby doložili svou schopnost ji splácet.

Dodržovat toto pravidlo bylo pro banky sice dosud povinné. Tím, že ho centrální bankéři zrušili, jim ale zároveň dali možnost nastavit si svoje vlastní pravidla. „Zrušení toho parametru dává bankám určitou možnost individuálního posouzení. Pro užší skupinku domácností to může znamenat, že se k hypotéce dostanou. Pro většinu domácností se ani po zrušení toho parametru nic nemění,“ řekl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Podle České bankovní asociace může uvolnění pravidel do konce roku 2023 hypotečnímu trhu do určité míry pomoct, nelze ale očekávat, že by se díky tomuto zásahu centrálních bankéřů hypoteční trh zcela zotavil.

Centrální banka ostatní podmínky k získání hypotéky ponechala

Stále platí pravidlo LTV, tedy že zájemce o hypotéku mladší 36 let musí mít vlastní úspory ve výši alespoň 10 procent hodnoty nemovitosti, na kterou si půjčuje. U starších žadatelů je toto pravidlo přísnější; ti musejí mít našetřeno dvakrát tolik - tedy 20 procent.

Stejně tak budou banky stále dodržovat limit DTI, podle kterého vypočítávají počet ročních čistých příjmů domácnosti nutných ke splacení všech jejích dluhů.

autoři: Aneta Voska , Johana Tománková , Iveta Kalátová , reČRoL
Spustit audio

Související