Česká národní banka odejme licenci Sberbank. Lidé ale o svoje úspory nepřijdou

28. únor 2022 12:42, aktualizováno

Klienti banky Sberbank se 28. února nedostanou na pobočky a nefunguje ani její internetové bankovnictví. Oznámil to finanční ústav, který má vazby na Rusko.

AKTUALIZACE: Platební karty banky Sberbank budou mít dočasně limit 1 000 korun za den. 28.února odpoledne o tom nformovala sama banka. Doplnila, že nechá zavřené své pobočky a zastaví transakce v internetovém bankovnictví. Česká národní banka začala se Sberbank CZ řešit odnětí licence, která ji opravňuje působit na českém trhu.

Klienti Sberbank, kteří čekají na výplatu sociálních příspěvků, nebo penzí, by měli co nejrychleji změnit číslo účtu pro výplatu dávek. Další z možností je nechat si peníze vyplácet přes Českou poštu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL Českému rozhlasu řekl, že rezort ve spolupráci s Českou národní bankou od 28. února zastavil výplatu dávek na účty vedené u Sberbank.

Všichni klienti Sberbank by měli změnu čísla účtu nahlásit taky svým zaměstnavatelům, aby jim mohli správně poslat výplaty.

Oznámení o uzavření na vstupu do banky Sberbank

Česká národní banka zahájila 28. února kroky k odnětí bankovní licence bance Sberbank. Důvodem je právě zhoršení situace banky kvůli odlivu vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Česká národní banka zároveň vydala předběžné opatření, kterým Sberbank zakázala i poskytovat nové úvěry a přijímat vklady.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. 

Pobočky banky Sberbank jsou pro klienty uzavřené. Nefungují ani transakce kartou a internetové bankovnictví. Banka má pobočku i v Liberci.

Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí České národní banky Markéta Fišerová, lidé o svoje úspory nepřijdou. „Klienti budou informováni o dalším postupu. Mohu je ujistit, že jejich vklady ve Sberbank jsou ze zákona pojištěny, a to ve výši 100 000 eur na jednoho klienta, což odpovídá zhruba 2,5 milinu korun,“ upřesnila.

Výplatu peněz uložených u Sberbank zajistí Garanční systém finančního trhu. Ten by ještě měl ještě 28. února určit banku, která peníze bude poškozeným klientům vyplácet.

„V okamžiku, kdy Česká národní banka vydá oznámení o platební neschopnosti, Garanční systém zahájí přípravu výplaty náhrad. Budeme jednotlivé klienty písemně informovat o tom, jaký bude postup a kde si svoje finanční prostředky mohou vyzvednout,“ řekla Českému rozhlasu ředitelka Garanční systém finančního trhu Renáta Kadlecová. Zároveň ujistila, že Garanční systém finančního trhu má k dispozici dostatek peněz, aby vyplatil všechny pojištěné vklady.

Spustit audio

Související