Česká Lípa chce nechat sejmout památkovou ochranu z Kounicova domu

2. září 2018

Město Česká Lípa plánuje ještě letos provést nezbytné zabezpečení zchátralého Kounicova domu. Dům před třemi lety vyhořel a zbylo z něj jen obvodové zdivo. Od té doby tam žádné záchranné práce neproběhly.

Ruinu památkově chráněného Kounicova domu letos koupila Česká Lípa za necelé dva miliony korun od Sdružení sportovních svazů České republiky. Podle radnice bude nutné do jeho oprav v následujících letech investovat desítky milionů korun. V souvislosti s opravami by vedení města chtělo nechat z objektu sejmout památkovou ochranu.

S tím ale památkáři nesouhlasí, dům považují ho za velmi cenný. Podle Národního památkového ústavu v Liberci jde o zajímavou ukázku budovy, která byla postavena jako administrativní. Navíc je v městské památkové zóně, takže celá řada prací tam stejně bude podléhat památkovému zákonu. 

Erb Kouniců na domě

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými.  Dům byl vybudován jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století v něm byl Svazarm. Předchozí majitel prostory pronajímal několika menším subjektům.

V květnu 2015 ale objekt vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střešní konstrukci. O střechu dům přišel, zůstalo prakticky jen obvodové zdivo. Od požáru se tam podle vedení českolipské radnice neproběhly žádné záchranné práce. Město má proto objednaný statický posudek, který je nezbytný ke stanovení dalšího postupu.

 V budoucnu by budova mohla sloužit například Domu dětí a mládeže Libertin, kterému už současné prostory nestačí. Záležet ale bude na rozhodnutí českolipského zastupitelstva, které se sejde příští středu.

autoři: Tomáš Mařas , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související