Češi utrácejí za Velikonoce stále víc. Zájem je o cukrovinky i alkohol

30. březen 2018

Pro obchody s potravinami jsou Velikonoce jedním z vrcholů roku.  Podle údajů společnosti GfK útrata českých domácností kolem svátků rok od roku roste. V nákupních seznamech vedou cukrovinky nebo alkohol.

Češi před Velikonocemi utrácejí rok od roku více peněz. Loni v březnu a dubnu vzrostly tržby obchodníků ve srovnání s rokem 2013 o 13 procent.

„Velikonoce jsou tradiční svátky, které české domácnosti pociťují také na výdajích ve svých peněženkách, zejména v období od března do dubna daného roku. Největší meziroční nárůst výdajů u domácností byl v porovnání tohoto období roku 2015 versus 2014, kdy výdaje rostly meziročně o šest procent,“ přibližuje pro Český rozhlas Vladimíra Šebková ze společnosti GfK.

V tomto období stoupá zájem hlavně o cukrovinky. Ty s velikonoční tematikou nakupuje zhruba 60 procent českých domácností. Kromě potravin, surovin na pečení a cukrovinek je oblíbeným zbožím i alkohol. Češi myslí ale třeba i na čerstvé ovoce.

„Mezi nejprodávanější produkty v předvelikonoční době patří tradičně slepičí vejce, potřeby na pečení, maso, uzeniny a alkohol. Jde často o výrobky, které jsou zároveň nabízené za zvýhodněnou cenu. Z průzkumu pak vyplývá, že Češi utratí za velikonoční nákup částku do tisíce korun,“ říká mluvčí jednoho z obchodních řetězců Václav Koukolíček. Ve slevách pak podle průzkumu společnosti GfK nakupují lidé nejčastěji právě alkohol.

Otvírací doba o svátcích

Přestože je Velký pátek svátkem, obchody mají otevřeno. Stejně to bude během celého víkendu. Zavřít musí obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních podle zákona až na Velikonoční pondělí, tedy 2. dubna.

Za porušení zákona o otevírací době hrozí prodejcům pokuta až jeden milion korun. Na to, zda prodejci dodržují zákon, se bude o Velikonočním pondělí zaměřovat Česká obchodní inspekce.

Od začátku platnosti zákona v roce 2016 udělila inspekce čtrnáct pokut ve výši od pěti do 230 tisíc korun. Tu nejvyšší dostal e-shop Alza.cz za opakované porušení zákona o otevírací době.  

autor: bkl | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.