Češi do Německa, Němci do Česka. Na severu Čech je opět možné cestovat za nákupy nebo kulturou

18. květen 2021 13:32

Do drogerie, pro potraviny, nebo na výlet jedním směrem. Pro benzín, cigarety nebo na pivo směrem druhým. Po půl roce je zase možné volně překračovat česko-německou státní hranici na severu Čech. Naše redaktorky byly v Žitavě a ve Šluknovském výběžku.

Po půl roce je zase možné volně překračovat česko-německou hranici. Pokud je pobyt za hranicemi kratší než 24 hodin, nejsou potřeba žádné dokumenty v souvislosti s koronavirem. Například lidé z Libereckého kraje tak znovu jezdí do sousedního Saska na nákupy.

Nákupy v Žitavě

Čtěte také

Lidé z Libereckého kraje mohou znovu jezdit do sousedního Saska na nákupy a Němci naopak k nám.

Redaktorka Šárka Škapiková se zajela podívat do německé Žitavy. Tam lidé míří nejčastěji na nákup potravin do tamních větších supermarketů, ať už jsou to řetězce, které na českém trhu nejsou, nebo takové, které sice zákazníci v Čechách mají, ale v Německu často nakupují radši; zboží se jim zdá kvalitnější a často i levnější, hlavně pokud jde o mléčné výrobky, trvanlivé potraviny, sladkosti.

Na parkovišti u jednoho z nákupních center byla v úterý dopoledne zhruba čtvrtina aut s českou poznávací značkou.

Lidé nevyrážejí jen do supermarketů, ale také do města do menších obchodů, nejčastěji do drogerií. Nedaleko hlavního žitavského náměstí u radnice jsou dvě, kde je možné na Čechy narazit zcela běžně; nejčastěji na maminky malých dětí, které tam nakupují kosmetiku, plenky a především dětské výživy. Lidé si ve městě ale také s oblibou dají německý koláč a kávu v některé místních pekáren a cukráren.

Výletní místa

Čtěte také

Jak to vypadá ve Šluknovském výběžku v Ústeckém kraji, kam jezdí návštěvníci ze sousedního Německa, sledovala redaktorka Daniela Pilařová.

Navštívila Dolní Poustevnu, která sousedí s německým Sebnitz, města tam od sebe dělí jen můstek nad potokem. Nezávislý starosta obce Robert Holec potvrdil, že už v pátek 14. května byla Poustevna doslova ucpaná německými auty.

Čekalo se ve frontách u tamní čerpací stanice, během pátku musela majitelka řeznictví dojet třikrát pro zásoby masa a ten samý večer se u tamních stánkařů nedaly koupit například cigarety. Během několika dní se situace vrátila do „doby před covidem“.

Naproti tomu v Hřensku, kam němečtí turisté také rádi jezdí, je podle tamního nezávislého starosty Zdeňka Pánka uvolnění spíš pozvolné, první velký nápor čekají 24. května, kdy v Německu slaví Svatodušní pondělí a kdy se Němci obvykle vydávají na výlet za hranice právě do Hřenska a okolí.

Spustit audio

Související