Černá Studnice, hemmrichovská secesní kráska a v minulosti jablko sváru turistů

16. říjen 2017

Černá Studnice je jednou z úplně nejznámějších rozhleden Jizerských hor a je typickou představitelkou secesní „rozhlednové architektury“ spojované zde na počátku 20. století s jabloneckým architektem Robertem Hemmrichem.

Vyhlídky na žulových skálách zde byly vybudovány již roku 1885 a jen jedna z nich se dochovala dodnes.

Rozhledna jako jablko sváru mezi turisty

Na počátku 20. století se Černá studnice stala jablkem sváru mezi libereckými a jabloneckými turisty – Liberečtí tehdy chtěli stavět velkolepou chatu s rozhlednou na Ještědu a Jablonečtí požadovali to samé pro Černou studnici. Dohadovali se tak dlouho, až se jejich spolek rozpadl na dva a každý z nich si nakonec dokončil svoji vysněnou stavbu sám.

26 metrů výšky a krásné výhledy do krajiny

Stavba bachraté, ale přeci velice elegantní věže na Černé studnici započala roku 1904 a 14. srpna 1905 se dvacet šest metrů vysoká rozhledna otevírala. Autorem stavby byl architekt Hemmrich, který ve zdejších horách navrhl ještě další 4 dodnes stojící věže.

Vedle rozhledny, z níž je krásný výhled na jižní část Jizerských hor, Jablonec a libereckou kotlinu s dominantou Ještědu, stejně jako Český ráj (např. Trosky a Skalní město), vznikla na Černé studnici i chata, několikrát rozšiřovaná až na kapacitu neuvěřitelných 1500 hostí.

Kudy na Studnici? Zelená vás dovede

My se na rozhlednu vydáme stejně jako staří turisté před sto lety – půjdeme po zelené značce z železniční zastávky v Jabloneckých Pasekách pořád vzhůru. Pro návrat zvolíme pak modře značenou cestu, která spojuje Černostudniční hřeben s hlavním nádražím ve Smržovce.

Spustit audio