Čekání na Ježíška vám zkrátí Krkonošská vánoční poudačka v podání Václava Vydry

18. prosinec 2019

Český rozhlas Liberec přichystal pro své posluchače v čase vánočním speciální dárek. Na Štědrý den ve 14 hodin odvysílá „Krkonošskou vánoční poudačku”, jejíž výchozí látkou jsou svébytné, dosud rozhlasově nepublikované vánoční texty paseckého písmáka a lidového vypravěče Františka Karla Pacholíka.

František Karel Pacholík (1883 – 1978) byl, podobně jako jeho slavnější a starší předchůdce Věnceslav Metelka, mistrem originálního lidového vypravěčského žánru: poudačky. Vyučeného zedníka a ševce vnímali ostatní coby všeuměla nadaného i múzickým talentem. Svým vypravěčským uměním inspiroval spisovatelky Amálii Kutinovou a Marii Kubátovou, které jeho poudačky publikovaly v knihách Vo hajnech a pytlákách, Muzikantské řemeslo, Muzikantský řemeslo a devatero jinejch, Tucet Krakonošovejch pobočníků a Krakonošův rok.

Další Pacholíkova krátká, humorná a nářečně zabarvená vyprávění vydala knižně ve svém libereckém nakladatelství Dr. Eva Koudelková. Ta se rovněž editorsky podílela na přípravě dosud nepublikovaných Pacholíkových vánočních vzpomínek z autorovy pozůstalosti pro jejich rozhlasové ztvárnění. S úskalími podkrkonošského nářečí si bravurně poradil interpret Václav Vydra pod laskavě nekompromisním režijním vedením Michala Bureše.

Posluchačům tak Český rozhlas nabídne ve vánočním čase autentickou výpověď o životě v horách před více než 100 lety a o obyvatelích Krkonoš a Jizerských hor, kterým i navzdory nesnadným životním podmínkám a chudobě nechyběla laskavost, vzájemný respekt a humor.

autoři: Michal Bureš , David Hamr
Spustit audio