Část Velkých Hamrů je bez tepla. Není možné, aby si dodavatel bral lidi jako rukojmí ve sporu s obcí, říká hejtman

7. říjen 2020 11:35, aktualizováno

Stovky obyvatel Velkých Hamrů na Jablonecku jsou bez tepla. Jeho poskytovatel přerušil dodávky kvůli dlouholetým sporům s městem.

AKTUALIZACE 16:30

Stovky obyvatel ve Velkých Hamrech na Jablonecku zůstaly bez tepla a teplé vody. Společnost Golem ze dne na den dodávky přerušila. Brání se tím, že s městem mu k 1. říjnu vypršela smlouva a teplo a teplou vodu už měla tak dodávat jiná společnost. Podle radnice by ale měla dodávky zajistit stávající firma. Do Velkých Hamrů se vypravila reportérka Šárka Škapiková.

Jak dlouho už jsou obyvatelé bez tepla a kdy by se podle města měli dodávek znovu dočkat?

Všechny městské objekty jsou bez tepla a teplé vody od pondělí 5. října, jedná se o dům s pečovatelskou službou, obytné domy i škola a školka. Děti se zatím dál učí, v chladném prostředí je ve škole celkem 270 dalších 60 ve školce a zhruba 300 obyvatel v soukromých bytech.

Co na situaci říkají zástupci firmy Golem Velké Hamry?

Společnost Golem si stěžuje na špatnou komunikaci s městem, a upozorňuje, že stávající smlouva s městem, kterou společnost měla 15 let, vypršela k 1. říjnu. Společnost Golem měla zájem o prodloužení smlouvy, na to ale město nepřistoupilo a podepsalo smlouvu s novým dodavatelem. To, že nový dodavatel zatím nepřistoupil na novou síť a energie nedodává, není problém společnosti Golem.
Podle města je situace jiná; společnost Golem neumožnila rychlé stavební úpravy na síti a záměrně zdržovala převzetí výtopné sítě. Na druhou stranu město připouští, že chyba je částečně i na straně městského stavebního úřadu. Podle společnosti Golem, energetický zákon zakazuje dodávat energie bez platné smlouvy.

Jaký je další postup města? Jak chce celou situaci vyřešit?

Starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman odjel na jednání do sídla Energetického regulačního úřadu do Jihlavy. Město slibuje sjednat nápravu co nejdříve. Ve městě je možnost využít lokálních kotelen, přes které by se, za určitých podmínek dalo připojit. Mobilní kotelnu si už zajistil tamní domov pro seniory, podle ředitele domova ale tepla není příliš. Domov to chce do budoucna řešit vlastní kotelnou.

***

Výpadek se podle informací Libereckého kraje týká velké části tamních bytových domů, domova seniorů nebo školy. Situaci proto řeší krajský krizový štáb. „Nařídíme tomu dodavateli, aby okamžitě obnovil dodávku tepla do všech objektů ve Velkých Hamrech. Předpokládám, že pochopí, že pokud to neudělá, tak s ním bude nakládáno podle krizového zákona,“ řekl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se rozhodl využít možností, které mu dává nouzový stav, a dodavateli obnovení dodávek nařídit. „Jsme v nouzovém stavu, který je založen na respirační nemoci covid-19, a tady hrozí, že několik dní a, nedej bože, několik týdnů by byli lidé odstaveni od tepla. Tak by samozřejmě ve Velkých Hamrech mohl hrozit vznik nějakého velkého ohniska nákazy, nejenom covidu, ale i dalších respiračních nemocí. Po konzultacích v rámci nouzového stavu jsme připraveni vyhlásit nařízení hejtmana o obnovení dodávky služeb, jsou na to konkrétní paragrafy," řekl hejtman České tiskové kanceláři.

Půta předpokládá, že firma, která dodávky tepla ve Velkých Hamrech zajišťuje, nařízení uposlechne. V opačném případě jí hrozí vysoké sankce a případně i trestní stíhání. „Já bych samozřejmě hledal i další možnosti, jako je například převzetí té provozovny tak, aby služby zajišťovala jiná oprávněná osoba," doplnil hejtman. Obec se zároveň obrátila na Energetický regulační úřad. Podle hejtmana není možné, aby si dodavatel na začátku topné sezony bral lidi jako rukojmí ve sporu s obcí. „Důležité je obnovit dodávky tepla, pak ať se obě strany soudí, jak je jim libo," dodal Půta.

Vyjádření dodavatelské firmy zjišťujeme.

autoři: Michal Jemelka , Šárka Škapiková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související