Část Frýdlantu ožila rejem maškar. Baráčníci tam po vynucené roční pauze uspořádali masopustní průvod

Průvod masopustních maškar prošel v sobotu 19. února odpoledne Frýdlantem. Vyrazil do ulic městské části Větrov, aby přilákal jaro a lidem popřál pevné zdraví. Masopustní průvod zorganizovali po roční pauze způsobené koronavirem členové Obce baráčnické Frýdlant-Větrov.

V průvodu byly masky jako třeba prasátko, kat, řezník, kominík, a nechyběl ani medvěd. Na čele procesí jel malý náklaďák s valníkem, na kterém vyhrávala kapela. Lidé u domů už na průvod čekali, maškary pohostili, a pak se k němu přidali.

Pohřbívání basy se na frýdlantském masopustu nekonalo. Podle pořadatelů totiž nejde o původní lidovou tradici, ale spíše o zábavu pořádanou mezi sousedy. Tu však větrovští baráčníci pořádají téměř pravidelně.

„Asi tak dvacet let to děláme. Loni to bylo snad poprvé, co jsme to kvůli koronaviru nedělali. Tady ty lidi vždycky obejdeme, ale přeci jenom ti starší vymírají, ty baráky ubývají, takže to kolečko je každý rok rychlejší a rychlejší,“ shrnul jeden z pořadatelů průvodu Bohumil Kněbort.

Baráčnický masopustní průvod se konal po roční pauze způsobené koronavirem. Podle starosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky z ODS se nejen organizace masopustu podřizovala aktuální epidemické situaci.

„Myslím si, že každý si nechával nějakou toleranci, aby se to opravdu konalo, protože dva roky se tady nic nedělo, což je škoda,“ shrnul starosta města. V Libereckém kraji budou v dalších dnech masopusty průvody třeba v Semilech, Novém Boru nebo Zákupech. 

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související