Část běžeckých tratí v Jizerských horách už upravuje rolba, zatím jen provizorně. Lyžaři vyjeli

4. prosinec 2020

Rolby zatím na Jizerské magistrále jen provizorně projíždějí základní okruh mezi Bedřichovem, Hřebínkem, Holubníkem, Rozmezím a Kristiánovem. Nedělají stopy, upevňují sníh na tratích tak, aby se na nich lyžařům lépe jezdilo.

Plnou úpravu stop Jizerské magistrály Lesy České republiky zatím nedovolily, není dostatek sněhu. Jak potvrdil i lesní správce Michal Hovorka, obvykle se v plném režimu rolbuje až ke konci prosince. Letošní zimní sezona v Jizerských horách už i tak začala. Na Jizerskou magistrálu na přelomu listopadu a prosince vyrazili nadšení běžkaři. Do bílé stopy se vydala podívat i naše redaktorka Šárka Škapiková.

Rolba zatím mohla vyjet pouze s nasazenými gumovými pásy, kupovaly se vloni a osvědčily se na velké rolbě při přípravě tratí na Jizerskou 50, a to v týdnu před závodem, kdy bylo velmi málo sněhu a klasické pásy by malou vrstvu sněhu spíše poničily, než upravily. Teď je společnost Jizerská používá i na malé rolbě. Klasickými stopaři se zatím magistrála neprojíždí; jednak proto, že zatím není tolik sněhu a také proto, že Lesy České republiky povolily jen tuto menší úpravu. Na cestách totiž stále lesní dělníci těží dřevo a po cestách potřebují projet se svojí technikou. Stopy by tak zase zničily. Platí tak i upozornění pro běžkaře, aby byli ve stopě pozorní, může tam jet velké lesnické auto.

V Bedřichově zasněžují hlavně v noci

Naše redaktorka byla i u nočního lyžování, kde potkala nadšené lyžaře. Pochvalovali si především prašan, a to, že sezona letos začala brzy, díky dostatku sněhu. Z rolbou částečně upraveného okruhu byli také nadšení, jezdí často po kolečku z Bedřichova na Novou Louku, Holubník, Rozmezí, Kristiánov a zpět na bedřichovský stadion. I rolbaři si chválí velký zájem lidí, větší než to obvykle na začátku sezony bývá, je podle nich vidět, že v době koronakrize jsou lidé za možnost sportovní aktivity vděční.

To, kdy by se mohla magistrála začít upravovat v plném rozsahu, záleží hlavně na počasí ale také na povolení od státních Lesů. Ty posvětí plnou úpravu tratí až ve chvíli, kdy bude souvislá vrstva sněhu 40 cm a kdy už tak nebude do lesů zajíždět hospodářská technika a nebude se těžit dřevo. A záleží i na vývoji epidemie koronaviru. Pokud by se situace výrazně zhoršila, i tady je varianta nějakých omezení; v úvahu by mohlo přicházet omezení provozu velkých parkovišť, jako tomu bylo na jaře v první vlně.

Spustit audio

Související