Čas na nákup školních pomůcek. Proč doporučujeme pořídit si je s předstihem?

8. srpen 2017

Dveře škol se otevřou až za necelý měsíc, přesto se mnozí rodiče s dětmi už v těchto dnech vydávají za nákupy školních pomůcek. Nárůst zákazníků potvrzují majitelé papírnictví, kteří už dokonce přibírají a zaučují brigádníky, aby na nápor nakupujících byli včas připraveni. Zásoby potřeb pro žáky jsou nyní prý dostatečné, na konci měsíce už to tak ovšem být nemusí. V papírnictví ve Vrchlabí natáčela reportérka Kateřina Kohoutová.

Nela, která už za pár týdnů nastoupí do 4. třídy, je s maminkou právě v papírnictví. Stojí tu mezi sešity a výtvatnými potřebami: „Nějaké obaly, vodovky, všelijaké tužky, pastelky."

Je to finančně hodně náročné? Kupuje to člověk najednou, nebo spíš postupně?

Čtěte také

„Já většinou postupně. No a něco to samozřejmě stojí," říká maminka Nely.

Aneta, která nastupuje do 1. ročníku na vysokou školu zemědělskou, dorazila už také s předstihem nakoupit školní pomůcky. Vybírá sešity: „Já raději preferuji ty s tvrdou vazbou. Je tady toho spousta."

Do začátku školy zbývá ještě poměrně hodně dní. Proč člověk vyráží do papírnictví už nyní?

„Plánuji odjet na tři týdny na prázdniny, tak raději abych to měla vše s předstihem. Než to potom shánět na poslední chvíli," vysvětuje Aneta.

Barevné tužky, pastelky (ilustrační foto)

Daniela Chalupová, majitelka papírnictví, už tu má pomocnice: „Z toho důvodu, aby se děvčata zaučila a aby jim to pak šlo dobře a rychle, až budeme mít hodně zákazníků. Minulý týden už něco bylo, dnes začali lidé chodit už od rána. Většinou to jsou rodiny, které pak ještě v srpnu odjíždí na dovolenou. Tak už chtějí mít doma vše do školy připraveno. Až se vrátí, aby nemuseli nic shánět."

Právě teď je nejvhodnější čas, aby měl člověk z čeho vybírat?

„Zásobení jsme jak my, tak i velkoobchody. K tomu konci srpna už si nedovedu představit jak budou ty velkoobchody ještě dobře zásobeny," říká Daniela Chalupová.

Největší nápor pak majitelé papírnictví očekávají první týden v září.

Spustit audio