Bylinky pro ženské a mužské zdraví. Využijte každou chvilku k tomu, abyste ji strávili v přírodě

8. září 2020

Naše příroda je k nám nesmírně štědrá a celé léto i podzim můžeme proto sbírat bylinky, které podpoří zdraví žen všeho věku. Příroda nezapomíná ani na muže, i oni mohou posílit své zdraví pomocí bylinek. 

O podzimu a jedlých i léčivých rostlinách si povídáme v naší radioporadně s Radkou Svatošovou. Tentokrát na téma posílení imunity.

Bylinky pro ženy

Pro každou ženu či dívku je dobré mít doma sušenou zásobu kontryhelu a popíjet jej před menstruací. Kontryhel obsahuje fytoestrogeny a umí odstranit nepříjemné průvodní jevy nastupující menstruace, ale taky klimakteria. Dokáže zharmonizovat menstruaci u mladých dívek.

Čtěte také

Řebříček obecný potlačuje křečovité bolesti při menstruaci a při bolestech v zažívacím traktu. Jeho kvetoucí nať je vynikající nejen na ženské obtíže, ale také čistí krev a všechny tělesné šťávy, léčí průjem, podněcuje trávení a dezinfikuje. Pomáhá při závratích a nevolnostech. Při bolestech hlavy způsobených změnou počasí vypijte hrnek horkého řebříčkového čaje, bolesti rychle poleví.

Chmel obecný patří k začátku podzimu. Jeho šištice umí dobře zklidnit. Takové pivo rozhodně není povzbuzující nápoj a na muže má účinek spíše tlumící. Ženám pomáhá chmel při problémech s menstruací a s přechodem.

Pelyněk černobýl patří mezi nejběžnější bylinky vůbec. Najdeme ho všude a je škoda, že více nevyužíváme jeho léčivou moc. Dokáže rozproudit energii v ženské oblasti a zlepšit prokrvení celé pánve. Umí srovnat menstruaci a pomoci od křečovitých bolestí, dokáže vyladit i hormonální rovnováhu. Je to silná bylinka, nesmí se používat v těhotenství a při kojení.

Čtěte také

Růžové hlavičky jetele lučního zdobí naše louky po celé léto. Sbírají se mladé květy či kvetoucí nať. Využít se dají i krémově zbarvené květy jetele plazivého, který je o něco drobnější a najdeme jej snad v každém trávníku.

Jetel patří mezi nejpopulárnější ženské bylinky. Díky obsahu fytoestrogenů uleví od průvodních projevů nastupující menopauzy. Umí také upravit menstruační cyklus. Působí jemně a může se používat dlouhodobě ve směsích s dalšími bylinkami.

Listy maliníku působí také velmi mírně, a proto se někdy doporučují i do čajů na denní pití. Maliník umí vyrovnávat hormonální hladinu a chrání naši reprodukční soustavu. Pomáhá při přípravě na otěhotnění a také se používá na usnadnění porodu. Je vhodný i pro muže, celkově naše tělo detoxikuje a čistí krev.

Bylinky pro muže

Vrbovku malokvětou nejvíce proslavila léčitelka Marie Treben. Doporučovala ji na všechny problémy s prostatou. Sbírá se nať na začátku kvetení. Léčivé jsou všechny vrbovky, které kvetou malými kvítky.

Čtěte také

Vrbku úzkolistou zmiňuji ráda a často. Vlastně nově taky patří mezi vrbovky, botanici nám v tom nadělali trochu zmatek. Vrbka je nádherná, statná, fialově kvetoucí bylina, kterou najdeme hlavně na horách a na lesních pasekách. Má mnoho léčivých účinků, nově bylo prokázáno její působení při adenomu prostaty. Obsahuje také hormony, které pomohou ženám při potížích v menopauze.

Lnice květel je půvabná bylinka, trochu podobná zahradnímu hledíku. Kvete od začátku léta až do podzimu, takže na její sběr máme dost času. I lnice působí velmi mnohostranně, nálev a tinkturu můžeme používat při zbytnění prostaty, využívá se i při menstruačních potížích.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Kotvičník zemní je bylinka, kterou můžete najít v jižní Evropě. U nás se někdy kvůli svým mimořádným účinkům pěstuje, ale taky zplaňuje a dál se množí pomocí semen opatřených mimořádně ostrými trny. Právě semena působí nejsilněji, i když můžeme využívat celou drobnou rostlinku.

Čtěte také

Doporučuje se hlavně mužům, ale i ženám po čtyřicítce. Pomůže při rekonvalescenci po těžkých onemocněních, působí afrodisiakálně a podporuje tvorbu mužských a ženských hormonů. Používá se ve formě nálevu, ale jednodušší je vyrobit si vlastní tinkturu. Přestože rostlinka působí jemně a nenápadně, její působení je velmi silné. Proto doporučuji - všeho s mírou.

Využijte každou chvilku k tomu, abyste ji strávili v přírodě a na sluníčku. Tím podpoříte své zdraví a svou imunitu mnohem víc, než očkováním nebo léky.

Recepty:

Tinktura pro ženy v klimakteriu
Nasbíráme květ kontryhelu, list šalvěje, šištice chmelu. Kontryhel prospívá vaječníkům a děloze, šalvěj pomáhá proti návalům pocení a horkosti, chmel obsahuje fytoestrogeny a zklidňuje. Stejný díl od každé bylinky vložíme do skleničky a zalijeme bílým alkoholem, např. vodkou. Necháme macerovat minimálně 5 týdnů, pravidelně protřepáváme, přecedíme a užíváme 20 kapek 3x denně.

Kopřivové semínko v medu
Nasbíráme malé hrozny ještě zelených kopřivových semínek. Sdrhneme je ze stopek a smícháme s tekutým medem. Med je dobře zakonzervuje. Užíváme je po lžičkách jako všeobecně posilující a povzbuzující prostředek. Semínka v medu působí také afrodisiakálně.

Čaj a jeho historie, druhy, příprava, prospěšnost pro zdraví a očistu těla (ilustrační foto)

Kneippův královský čaj
Smícháme 40 g řebříčku, 30 g kontryhele, 20 g měsíčku, 10 g šalvěje. 1 lžíci směsi vložíme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Podáváme 2 - 3 hrnky denně při běžných ženských potížích.

Fermentovaný čaj na denní pití z maliníku
Nasbíráme zdravé listy maliníku, které necháme 2-3 hodiny zavadnout. Listy pak pomačkáme, kroutíme, naklepeme paličkou nebo podrtíme, aby se narušila jejich struktura a byly vlhké. Pomačkané listy vložíme do sterilních, suchých zavařovacích skleniček. Listy pevně napěchujeme a dbáme, aby sklenice byla plná.
Sklenice uložíme na teplé a tmavé místo o teplotě 40 - 50 °C na 6 - 12 hodin. Můžeme listy oxidovat i při teplotě kolem 30°C, ale celý proces pak trvá déle, cca 12 - 24 hodin. Když listy změní barvu na zelenohnědou a objeví se nová vůně (např. ovocná), je to znamení, že oxidaci můžeme zastavit. Listy pak pokrájíme nadrobno keramickým nožem a rychle dosušíme na slunci, v sušičce, na pánvi nebo v troubě při velmi nízké teplotě.
Čaj uložíme do sklenic na tmavé místo. Čaj se může popíjet hned, ale lépe je nechat jej projít procesem suchého zrání. Plná chuť čaje se vyvine po době nejméně jednoho měsíce. Fermentace sníží léčebné účinky, ale zvýrazní chuť čaje.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.