Byli jsme se podívat na zahradní železnici ve Skalsku a ve stanici Sudoměř

30. červen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Dozvěděli jste se něco o zahradní železnici v obci Skalsko na Mladoboleslavsku, kterou vybudoval Petr Vidner. Podívali jsme se do stanice Sudoměře, kde je muzeum drezín a jeho šéf Vladimír Pagáč.

Malé i velké potěší jistě návštěva Zahradní železnice ve Skalsku na Mladoboleslavsku. Trať dlouhá 350 metrů vede, mimo jiné, i přes jezírko. Atrakce je přístupná od roku 2007 a pokud budete mít při vaší návštěvě štěstí, poveze vás malá parní lokomotiva. Za tím vším stojí Petr Vidner.

Sudoměř je stanice na trase z Mladé Boleslavi do Mšena. Na tom by pochopitelně nebylo nic zvláštního. Kdyby právě tam nebylo k vidění malé muzeum železničních drezín. Ne ledajakých. Při významných akcích jsou k dispozici návštěvníkům. Především ty šlapací. Muzeum má pod dohledem Vladimír Pagáč.

Pozvánky:
Pozveme vás například do muzea v Lužné u Rakovníka. Na 28. červenec se totiž například chystá prázdninový parní výlet do povodí Berounky s možností navštívit hrad Křivoklát nebo sklárnu v Nižboru.

Pára vyjede také 25. srpna na Kounovské kamenné řády - přes Rakovník do Mutějovic a zpět. Nezapomeňte také, že od 7. července do 25. srpna každou sobotu jsou k mání prázdninové jízdy na Kolešovce, tedy do Kolešovic a Kněževsi.

Z pražského branického nádraží hned třikrát vyjede parní vlak na zajímavé akce - 7. července to bude na Sázavskou pouť. Přes Týnec nad Sázavou a Čerčany do Kácova. Křivoklátský expres vyjede čtvrtý srpnový den přes Smíchov, Křivoklát a Rakovník do Lužné. 18. srpna pak můžete zamířit na Kácovskou pouť.

Pozvánka míří i do Železničního muzea Zlonice. To už můžete navštívit pět dní v týdnu. Kromě soboty a neděle také v pondělí, úterý a středu. Otevřeno je vždy od 9 do 15 hodin. O sobotách existuje také možnost projížďky po malodráze, kde jezdí a pasažéry vozí dieselová lokomotiva.

Pátý a šestý červencový den se vydá na svou trasu také Boleslavský motoráček. Pojede tradičně z Lysé nad Labem přes Mělník, Mladou Boleslav, Dolní Bousov a Libuň do Jičína a zpět. Provozovatelem je Klub železničních cestovatelů. Ten pořádá i další zajímavé vyjížďky. Stačí se podívat na internetové stránky www.kzc.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio