Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonného neudělal, říká liberecký hejtman Martin Půta

26. květen 2020 10:38

Krajský soud v Liberci ho 26. května 2020 zprostil obžaloby z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci 26. května 2020 zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Obžaloba ho vinila z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Státní zástupce pro něj navrhoval 5 let vězení. Půta od počátku tvrdil, že je nevinný. Soud osvobodil i dalších 11 obžalovaných lidí a čtyři firmy v korupční kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany.

Kauza opravy kostela

Čtěte také

Půta byl spolu s dalšími obžalován v korupční kauze, která se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti GEPO za téměř 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Podle spisu přijal Půta úplatek konkrétně v souvislosti s projektem na opravu libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830 000 korun s tím, že 530 000 Kč mu bylo vyplaceno. Státní zástupce se domníval, že úplatek hejtman dostal za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav.

Nejsou důkazy, říká hejtman

Půta to od počátku odmítal. „Při rekonstrukci kostela nedošlo ke zneužití či neoprávněnému vyplacení žádných veřejných prostředků. Ani k němu dojít nemohlo. Jakémukoliv vyplacení peněz, ať už by bylo průběžné, nebo k němu došlo po ukončení projektu, musela předcházet kontrola z naší strany, respektive z pardubické či hradecké komory regionální rady," uvedl už před třemi týdny Půta v závěrečné řeči. Tvrdil, že v obžalobě nejsou vůči němu žádné důkazy.

Děkuji všem za důvěru

Hejtmana Martina Půtu osvobozující rozhodnutí soudu nepřekvapilo, i když je zatím nepravomocné. Od začátku si byl jistý, že nic nezákonného neprovedl, uvedl to v tiskovém prohlášení, které poskytl České tiskové kanceláři. Poděkoval své rodině, kolegům i spoluobčanům za to, že mu po celou dobu důvěřovali. Radost z osvobozujícího verdiktu vyjádřili i straničtí kolegové z hnutí STAN Vít Rakušan nebo Stanislav Polčák. „Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonného neudělal. Na rozhodnutí soudu o své nevině jsem čekal několik let, celá situace byla velmi nepříjemná nejen pro mne, ale také pro mé blízké. Chtěl bych proto poděkovat rodině, kolegům i spoluobčanům, že mi celou dobu projevovali důvěru a dodávali mi tím tolik potřebnou motivaci," napsal Půta.

Zdůvodnění rozsudku

Předseda soudního senátu Petr Neumann při zdůvodnění rozsudku řekl, že jako důkazy nepřipustil odposlechy, které byly v kauze klíčové. Podle něj byly opatřeny v rozporu se zákonem a jsou v nich navádějící a vysvětlující komentáře policie, což by být nemělo. Pochybnosti měl Neumann také o údajných úplatcích.

Státní zástupce se odvolal

S verdiktem nesouhlasil státní zástupce Radim Kadlček. Na místě se odvolal v neprospěch všech obžalovaných s výjimkou jediného, a to Romana Šíra, kterého sám navrhoval obžaloby zprostit. Kadlček se domnívá, že pokud by byly odposlechy připuštěny, nebylo by dokazování nijak svízelné.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio