Budoucí Pohlreich? Honza z Liberce má kuchařské nadání i nadšení. To se často nevidí, tvrdí šéfkuchaři
Je mu teprve 16 let, a už nasbíral několik cen na mezinárodních gastronomických soutěžích. Učeň Jan Žídek z Liberce má jasno – chce být kuchařem. Podle učitelů z liberecké gastronomické školy, i podle špičkových šéfkuchařů má Honza dvě výhody – velké nadání a obrovské nadšení. Kuchtíků, které vaření opravdu baví a chtějí se mu věnovat naplno, je totiž podle zkušených šéfů hotelových kuchyní a restaurací stále méně.
Chtěl bych jet do zahraničí nasbírat nějaké zkušenosti. Pak se vrátím sem a budu dělat pod šéfem, nebo si otevřu vlastní hospodu. Honza Žídek
Honza Žídek má praxi v kuchyni Grandhotelu Zlatý Lev v centru Liberce, podílí se na přípravě obědů. Pod vedením šéfkuchaře Roberta Sklenáře taky trénuje na mezinárodní gastronomickou soutěž v Banské Bystrici. Filetuje sumce. Jak sám říká, volba budoucího povolání pro něj byla úplně jasná. „Věděl jsem, že budu kuchař. Bavilo mě to, doma jsem vařil, byl jsem rozhodnutý už od osmé třídy,“ říká mladý kuchař, který už plánuje i do budoucna. „Chtěl bych jet do zahraničí nasbírat nějaké zkušenosti, a pak se vrátím sem a budu dělat pod šéfem, nebo si otevřu vlastní hospodu.“
Specializace na českou kuchyni
Z nadšeného kuchtíka má šéfkuchař Robert Sklenář radost. „Honza se minulý rok přišel zeptat na brigádu, už při pohovoru jsem pochopil, že ho vaření baví, a tak jsem ho přizval do našeho týmu. Pomáhal nám celé léto, už v tu dobu jsem si všiml, že má kuchařské nadání,“ popisuje Sklenář a pokračuje: „Pak šel Honza na první závody, kdy jsem ho připravoval na českou kuchyni, vyhráli jsme s pokrmem kachní prso na švestkové omáčce.“ Nadaný mladý kuchař se zatím pod vedením Roberta Sklenáře specializuje na českou kuchyni. To se možná časem změní, až Honza odjede na svoji vysněnou zkušenou do zahraničí.
Právě dnes 9. března Jan Žídek vyráží do dalšího kulinářského soutěžního klání. Tentokrát jede reprezentovat Česko na mezinárodní gastronomickou soutěž do Banské Bystrice. Český rozhlas Liberec přeje mladému kuchaři hodně fantazie a soutěžních úspěchů!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.