Budoucí horští záchranáři se učí od Aleny Zárybnické předpovídat počasí

Na pomezí Jizerských hor a Krkonoš tento týden trénují budoucí horští záchranáři. Během týdenní extrémní školy absolvují lezení v ledovém dole, svážení raněných lyžařů ze sjezdovek, ošetření simulovaných zástav srdce nebo pátrání po ztracených turistech. Součástí školy je také kurz meteorologie, který vede známá meteoroložka Alena Zárybnická.

Zimní školu horské služby má na povel velitel Ladislav Bedeč: „Na konci týdne kurzu jsou závěrečné zkoušky ze všech činností, které záchranář během kurzu absolvoval.“

Součástí školy je také kurz meteorologie, který vede Alena Zárybnická. Podle ní jde o velmi důležitou součástí výcviku. „Znalost počasí je velmi důležitá – ať už si plánují jakoukoliv záchrannou akci, akci na sjezdovkách, nebo jedou někam ven, aby měli o počasí alespoň nějaké tušení,“ vysvětluje Zárybnická.

„Ukazuje se, že to pro svou práci potřebují – podle toho se i můžou připravit na konkrétní zásah, nebo když jsou dotazováni lidmi, jaké počasí je na hřebenech,“ uzavírá meteoroložka.

autor: sas
Spustit audio