Bude lomnická douglaska Stromem roku? Lidé už můžou hlasovat

Od pondělí můžou zájemci hlasovat v anketě o Strom roku. Z Libereckého kraje se do užšího výběru dostala douglaska tisolistá ze Semilska.

Mohutný jehličnan roste v Lomnici nad Popelkou v oboře u Rohanského loveckého zámečku. Do ankety Strom roku ho nominovalo město. „Předpokládáme, že by měla být stará sto padesát pět let, je vysoká zhruba třicet čtyři metrů a obvod kmene má šest metrů deset,“ popsal majestátní strom nezávislý místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm.

Odborná porota vybrala lomnickou douglasku do finále, ve kterém je dvanáct stromů z celé země. Nejstarším z nich je zřejmě Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, jeho stáří údajně přesahuje osm set let. Geograficky nejblíž lomnické douglasce je zase zřejmě Stará hruška ve Zvířeticích na Mladoboleslavsku.

Až do 25. září můžou lidé hlasovat na webových stránkách www.stromroku.cz. „Je to online hlasování, z každé e-mailové adresy můžete poslat jeden hlas. Nejlepší strom dostane odborné ošetření a zároveň postupuje do celoevropského klání,“ přiblížil za organizátory ankety David Kopecký z Nadace Partnerství.

Obec na Semilsku se pyšní tisíciletou lípou s titulem Strom roku 2015

Tatobity - lípa

Tisíciletá lípa, hřbitov s kostelem svatého Vavřince, Krucifix na návsi nebo Socha Panny Marie u polní cesty, víte o jaké obci je řeč? To je malebná obec na Semilsku, hádejte….

V soutěži se hodnotí třeba příběh stromu, co znamená pro dané místo a komunitu, nebo kolik lidí ho do ankety navrhlo. Semilsko už jednou v anketě zaznamenalo významný úspěch. Před čtyřmi lety získala republikové prvenství tatobitská lípa. V celoevropském kole pak skončila druhá.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio