Brusinky jsou skvělým doplňkem ke zvěřině i sýrům. Dát si je můžete také s oříšky nebo do džemu
Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách jako je džem či kompot. A velmi osvěžující je brusinková šťáva.
Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé. Drobné bobulky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a jsou také zdrojem minerálů jako je draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou chuť. Právě proto se brusinky jen málokdy konzumují syrové – kombinují se s cukrem a zpracovávají do džemů. Jako příloha se skvěle hodí ke zvěřině a drůbeži, výrazným sýrům, ale i k masovým kuličkám.
Zavařené brusinky jsou spolu s kopečkem smetany klasickou ozdobou poctivé svíčkové omáčky. Sušené brusinky si zamíchejte do směsi oříšku a mějte po ruce jako zdravou svačinku.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.