Březnový program krajské knihovny: Nejen návrat Noci s Andersenem, nebo kurz o dezinformacích pro seniory

Motivovat děti k četbě knih je někdy nadlidská práce. Jak ale prozradila ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dana Petrýdesová, dobrou alternativou jsou audioknihy, které získávají na čím dál větší oblibě.

„Knihovna se snaží děti motivovat ke čtení prostřednictvím různých programů a aktivit. V průběhu jarních prázdnin se nám to podařilo, a potěšil nás i zájem i rodičů,“ prozradila ředitelka liberecké knihovny Dana Petrýdesová.

Čtěte také

„Trochu oklikou jdeme na tu motivaci i naším novým projektem, který se jmenuje Čtenářský dvanáctiboj. Míříme jím spíš na mladé lidi, kteří se připravují k maturitě. Jedná se o instagramovou kampaň, ve které se snažíme neotřelým způsobem přiblížit knihy, které jsou ve školách zařazeny do seznamu doporučené literatury,“ představila nedávnou novinku knihovny.

Také knihovny musely reagovat na změnu situace, kterou s sebou přinesla epidemie koronaviru. „Ty poslední dva roky nám přinesly i něco dobrého. Naučili jsme se nabízet své programy trochu jinak. Více pracujeme s virtuálním prostorem i sociálními sítěmi, měli jsme i aktivity, které byly jen online, a nechaly jsme je v provozu, ale snažili jsme se také takzvaně vytáhnout lidi ven, na naše literární procházky“ popsala Dana Petrýdesová.

Březen je měsícem knihy, a na tento měsíc knihovna přichystala několik akcí; divadelní představení, Rande naslepo (s knihou), přednášku, výtvarnou dílnu, burzu knih a speciální literární středu, i celoměsíční akce - Vinyl hlásí návrat a Zapomenutá slovíčka, a oblíbenou Noc s Andersenem, která se v minulých dvou letech nemohla konat.

Knihovna také připravuje další kurzy pro seniory, například kurz „Komu, čemu máme věřit“. „Tento kurz bude směřovat na to, aby senioři dokázali odhalit dezinformace, aby se dokázali zorientovat ve spoustě informací. Bude se jednat o cyklus workshopů, nácvikových lekcí,“ přiblížila ředitelka liberecké knihovny.

Jaké novinky knihovna přichystala pro učitele? Co čte sama paní ředitelka Petrýdesová? Jaké jsou v současnosti nejčtenější tituly? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.