Břetislav Enge už závodí hlavně pro radost. Jezdí hlavně rallye

7. červenec 2018

Ani důchodový věk nemusí znamenat konec kariéry automobilového závodníka. Liberecký Břetislav Enge patřil k vynikajícím okruhovým jezdcům, ale nikdy se netajil ani láskou k rally. Teď je mu 68 let a s dcerou Lucií má dokonce dvě auta, která připravuje na start v soutěži historických vozů.

„Po zimě jsme stavěli Forda Escorta, RS2000. Zatím jsme s ním párkrát malý soutěže, kde si to zkoušíme, učíme se to s tím autem, protože je silnější. Stavěli jsme si ho od začátku a ještě ho vyvíjíme,“ říká Lucie Engová. Tím druhým vozem je populární škodovka stotřicítka.

Jedním ze závodních aut je klasická Škoda 130

„Ta škodovka je úplně jiná divize. Je to třináctistovka, fordík je dvoulitr. Jinak zadní náhony to má oboje, akorát fordík má motor vepředu a má asi o padesát koní víc než ta škodovka. Je to trošku náročnější na řízení a je to teda rychlejší auto, každopádně,“ porovnal oba soutěžní speciály Břetislav Enge. Závoděním se baví. Soutěže, jako před týdnem Rally Bohemia, se snaží hlavně užívat.

„Nejedem ani tak na výsledek, i když ten nás samozřejmě potěší. My spíš jedeme na to abychom se pobavili sami a abysme pobavili fanoušky, který ještě nějaký máme. Vlastně to děláme pro ně, a taky i pro sebe,“ dodal Enge.

Jenže - pokud vám v těle koluje závodnická krev, jen tak pro radost jezdit nejde. Občas sešlápnete plynový pedál až k podlaze. 

„Já mám radost z toho, když jedu rychle. To k tomu patří, že se u toho závodí,“ dodal dnes už penzionovaný závodník.

Radost Břetislavu Engovi dělá i práce na jeho zavodních vozech

Radost přináší mu také práce v dílně. Tam tráví Břetislav Enge hodně času.

„Já na tom teda nedělám dvanáct hodin denně, ale dělám na tom v době, kdy na to mám zrovna na to chuť a náladu. Hlavně to musím mít připravený na ty závody. Takže se to odvíjí od toho si to nějak naplánovat a přitom normálně žít životem důchodce,“ doplnil Břetislav Enge.

Lásku k závodním speciálům získala také dcera Lucie Engová. Není divu. Kromě tatínka se závodům věnuje i její bratr Tomáš. Zatím jediný český pilot ve formuli 1. I ona se podílela na přípravě nového vozu.  

„Technicky asi nijak, to jsem nechala na chlapech, ale čistila jsem, připravovala jsem, uklízela jsem a třídila díly. Takovýto všechno kolem co je potřeba,“ uvedla Lucie Engová.

Bez problémů by ale zvládla také běžnou údržbu a menší opravy vozu jako je výměna žárovky nebo kol.

A kde na soutěžích ještě letos s tatínkem potěší příznivce rally?

„Pojedeme Příbram, ale ta je ještě daleko. A mezitím se tuším pojedou Jeseníky,“ upřesnila Lucie Engová k programu rodinné posádky.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka