Bramborovou buchtu s jablky podle 90 let starého receptu upekl Martin Grabmüller ze Záluží

Další recept Pochoutkového roku na sladko jsme pekli na jednom jihočeském statku v Záluží u Bavorova s Martinem Grabmüllerem. Recept získal od své devadesátileté babičky. Je to takový linecký koláč s náplní jablečného štrůdlu, svěží a šťavnatá pochoutka.

Bramborová buchta s jablky

Ingredience na plech 30 x 40 cm:

500 g hladké mouky

200 g másla

200 g cukru moučky

1 lžička prášku do pečiva

2 vejce

1 vanilkový cukr

2 vařené brambory

4 větší jablka (lepé kyselejší)

strouhanka z 2 rohlíků

1 lžička mleté skořice

4 lžíce cukru krystal

1 hrst hrozinek

Postup:

Mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, máslo, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vajíčka a najemno nastrouhané brambory, které jsme den předtím uvařili ve slupce. Těsto je díky bramborám vláčné. Směs zpracujeme, nejlépe rukama.

Hotové těsto se rozdělí na dva díly. Jeden je o něco menší, a ten se rozválí na placku velikosti plechu a výšce asi půl cm. Přendáme ho na plech pomocí válečku a upravíme tak, aby pokryl pouze dno. Těsto nevytlačujeme do stran.

Na těsto postrouháme jeden tvrdý rohlík nebo nasypeme strouhanku, na ni položíme nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka. Šťávu z jablek nevymačkáváme. Prosáknutí do těsta zabrání právě strouhanka a navíc díky šťávě je pak buchta vláčnější.

Na jablka nasypeme cukr, skořici a hrozinky. Nastrouháme opět rohlík nebo nasypeme strouhanku a přikryjeme druhým, větším dílem rozváleného těsta. To propícháme vidličkou. Těsto nepotíráme a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 30 minut. Těsto by se mělo oddělovat od krajů a má zlatavou barvu.

Nejlepší je buchta druhý den, když se v ní rozloží šťáva z jablek.

Martin Grabmüller

Recept získal od své devadesátileté babičky. Jedná se o recept, který na Šumavě kdysi pekla každá hospodyně.

Pan Grabmüller nás přivítal na pravém jihočeském statku, kde chovají stádo 50 kusů krav, hejno hus i slepic, králíky a další zvířata. K obědu jsme proto dostali domácího pečeného králíka s knedlíkem a se zelím. Byl vynikající, stejně tak buchta, se kterou soutěží.

Martin Grabmüller a Patrik Rozehnal