Bozkovské dolomitové jeskyně zvou k návštěvě i v zimě!

31. říjen 2014

Nenápadné, ale o to vzácnější křemenné římsy, atraktivní krápníky a největší podzemní jezero v Čechách. To jsou Bozkovské dolomitové jeskyně.

„Unikátní jsou tím, že na stěnách a stropech těch jeskyní jsou vrstvy, římsy, lavice. To Bozkovské jeskyně odlišuje od všech ostatních jeskyní v Evropě,“ vysvětluje Dušan Milka.

Jak ale dodává, to není to hlavní, kvůli čemu návštěvníci do jeskyní chodí. Atraktivnější je pro ně krápníková výzdoba a především největší jeskynní jezero v Čechách. Je veliké 16 na 24 metrů, hloubku má kolem 2,5 metru.

„Je to hrnec, není tu žádná tekoucí voda. Co sem nakape, to tu máme. Proto máme strach, aby nám nezačalo jezero vysychat. Letošní rok byl totiž pro naše jeskyně špatný – v zimě nebyl žádný sníh a v létě vůbec nepršelo,“ konstatuje s obavami v hlase Dušan Milka.

Na vzácné křemenné římsy a krásnou krápníkovou výzdobu se do Bozkovských dolomitových jeskyní na Semilsku můžete podívat i v zimě. V listopadu a prosinci jsou otevřené od úterý do pátku. Navštívit je můžete také tento víkend.

Spustit audio