Bolí vás krční páteř? Pak je nejvyšší čas změnit životní styl, radí lékař

19. listopad 2020

Bolest krční páteře zná mnoho z nás. Může za ni mnoho faktorů, mezi které patří i dlouhé a špatné sezení u monitorů počítačů. Problémy s krční páteří může mít podle Prof. MUDr. Martina Sameše CSc. až fatální následky.

Degenerativní problémy krční páteře postihují během let u každého z nás. „Už od 18 let věku přestává být meziobratlová ploténka živena cévami. Od té doby dochází k degeneraci meziobratlových plotének,“ vysvětluje profesor Sameš.

Typy bolesti krční páteře mohou být různé

Můžeme tedy rozdělit problémy s krční páteří do třech kategorií: bolest krční páteře, která se nikam nepropaguje – to znamená, že nás bolí krční páteř a maximálně hlava. Ta poukazuje na dysbalanci svalů, která se dá léčit běžnými analgetiky nebo za pomocí fyzioterapeuta. Podle profesora Sameše je také dobré změnit styl života, jelikož krční páteř můžeme jen jednostranně zatěžovat.

Do další kategorie se řadí tzv. kořenová bolest. „To znamená, že klasická bolest vystřeluje do palce, protože je nejvíce postižený pátý a šestý obratel, který je nejvíce zatěžovaný a nejvíce degeneruje, vznikají tam kostěné výrůstky,“ vysvětluje Sameš.

Tyto výrůstky tlačí na nervový kořen, který vede do palce u ruky. Profesor Sameš tuto bolest připisuje podobné bolesti, kterou můžeme pocítit při bolestech zubů. Taková bolest vyžaduje důkladnější vyšetření.

Třetí, nejhorší kategorie bolesti, je ve chvíli, kdy výrůstky netlačí pouze na nervové kořeny, ale i na míchu. Při těchto problémech jsou atakovány dlouhé dráhy, které vedou z mozku až do nohou. „Tito pacienti mají poté problémy s chůzí,“ dodává Sameš. Je to tím, že je přímo utlačována hlavní dráha. V tomto případě je důležité zahájit léčbu co nejdříve.

K zrychlené degeneraci krční páteře může práce v předklonu. To znamená veškerá práce na počítači, v sedě, a podobě. Pokud není tato činnost nijak kompenzována pohybem, dochází k degeneraci o to rychleji. „Je důležité mít nějaké relaxační aktivity, nesedět celý den u počítače,“ radí neurochirurg.

Kdy je stav už akutní, a kdy pomohou analgetika?

Je důležité rozeznat, jestli jsme se jen špatně vyspali a jsme tak nějak celkově „rozlámaní“. Tady si dle neurochirurga můžeme vzít běžná analgetika. „Pokud je bolest ale neúnosná, je důležité zajít za lékařem, který vás pošle za odborníkem,“ radí profesor Sameš.

Poté, co jste odkázání k odborníkovi, vás nejspíš bude čekat vyšetření. Dnes se vyšetřuje dvojím způsobem. Buď za pomocí rentgenů, nebo poté za pomocí magnetické rezonance. Více už se dozvíte v audiozáznamu celého rozhovoru.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio