Bobkový list používají lidé od nepaměti. V kuchyni i jako léčivou bylinku

27. leden 2023

Bobkový list používají lidé od nepaměti. V kuchyni i jako léčivou bylinku. Staří Řekové považovali vavřín dokonce za posvátný. Kladli ho na hlavu třeba vítězům olympiád.

Do omáček je bobkový list samozřejmě skvělý, naši předkové si ho ale oblíbili spíš pro jeho léčivé, a dokonce až mystické, účinky.

V listech vavřínu jsou speciální chemikálie a esenciální oleje, které nás dokáží při správném způsobu zpracování zklidnit. Dokáží taky pročistit dýchací cesty nebo pomoci při bolesti hlavy. Takže pokud na vás doléhá stres, sáhněte po bobkovém listu.

Nejlepší je ho inhalovat. A jak na to? Připravte si bobkové lístky a oheň. Lístky postupně zapalujte a vkládejte do nehořlavé misky, nebo prostě do popelníku.

Opatrně! Nechte lístky doutnat asi 10 minut. Na tu dobu odejděte z místnosti. Pak se vraťte, sfoukněte a odneste misku bokem. Pak se hezky nadechujte a užívejte si léčebných a zklidňujících účinků vavřínové vůně.

Nebo můžete lístky vavřínu povařit. Vhoďte je do vroucí vody a mírně vařte asi 20 minut. Do vody můžete ještě přihodit kousek sušené skořice. To je vůně!

Spustit audio

Související