Blíží se uzavěrka přihlášek do soutěže Kunratická Jamparáda. Zjišťovali jsme, jaká jsou pravidla

26. září 2021

Pokud jste v létě vařili džemy a marmelády a možná ještě teď chystáte nějaké dobroty z podzimního ovoce, tak pro vás se bude už po deváté konat jedinečná soutěž ve vaření marmelády Kunratická Jamparáda.

Sběr vzorků marmelád a jamů probíhá každý rok od začátku května do 15. října. Pak se přihlášky do soutěže uzavřou. Podrobnosti o soutěži zjišťoval Jaroslav Hoření u jednoho z jejích pořadatelů, nezávislého starosty Kunratic Milana Götze.

„Samozřejmě přijímáme marmelády osobně. Když to má někdo k nám blíž, tak přijede osobně a předá nám vzorek s vyplněnou přihláškou,“ uvedl Milan Götz. Sběrná místa jsou na Obecním úřadě Kunratice nebo v obchodu Dárky od Laďky ve Frýdlantu. Zájemci o soutěž můžou své vzorky také poslat, adresa je: Obecní úřad Kunratice, Kunratice 158, 464 01.

Každý soutěžící může do Jamparády přihlásit maximálně deset soutěžních marmelád, ale maximálně dva vzorky ze stejné převažující suroviny. Marmelády můžou doručit buď v jedné větší (cca 200 ml) nebo dvou menších (cca 100 ml) uzavřených skleničkách. Pořadatelé doporučují dodávat spíše dvě menší skleničky, jako zálohu pro případ znehodnocení jednoho vzorku

Každý vzorek je za evidován a po uzavření přihlášek jim pořadatelé přidělí soutěžní čísla. „Je to tak, že porota nevidí ty vzorky, nevidí skleničky, jim přichází na stůl kelímky, kde ta marmeláda je pod číslem, které už je anonymizované,“ vysvětlil Milan Götz.

Podrobná pravidla soutěže Kunratická Jamparáda najdete také na stránkách jamparada.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.