Blikající bundu, která za vás ukáže odbočování, představí liberecká univerzita

Technická univerzita v Liberci dnes 16. června představí vylepšenou cyklistickou bundu. Ta by měla přispět k větší bezpečnosti v silničním provozu. Je totiž vybavena speciální elektrojednotkou, díky které bliká, svítí a upozorňuje třeba na cyklistovu změnu směru jízdy.

Nejde o úplnou novinku, jednu takovou už univerzita před třemi lety představila. „Druhá verze funguje automaticky, není potřeba ji nějak ovládat. Člověk se obleče, jede na kole, pokud ukáže, že není směr, bunda dělá, co má – bliká, svítí a podobné věci,“ popisuje letošní model svíticí bundy rektor liberecké Technické univerzity Zdeněk Kůs.

Před praním jen odpojíte elektrojednotku

V oděvu jsou zabudované osvětlovací LED diody a je v ní i elektronické zařízení. Svítí třeba při odbočování, její součástí jsou jakési blinkry. V původní verzi bundy byl člověk na kole v noci viditelný až na půl kilometrů. Běžně používané reflexní prvky přitom upozorní řidiče auta na cyklistu ve vzdálenosti 200 metrů.

Speciální bundu je možné běžně prát jako jiné funkční oděvy. Před praním se z ní musí vyjmout elektronická jednotka. Povrch je vytvořený z paropropustného materiálu, aby dobře odváděla pot. Odolná je také proti dešti. Na vývoji první generace bundy spolupracovaly s univerzitou i komerční firmy. Dnes bundu představí na katedře oděvnictví na Fakultě textilní Technické univerzity v Liberci.

Cyklisté s reflexním označením
autor: jch
Spustit audio