Bílý Kostel nad Nisou pořádal Krajské dožínkové slavnosti

16. říjen 2017

Desátý, jubilejní ročník Krajských dožínek se konal v Bílém Kostele nad Nisou na Liberecku. Na akci prosycené výbornou atmosférou se také oceňoval regionální výrobek Libereckého kraje z odvětví zemědělství a potravinářství za rok 2012.

Kapela Celestýnka letos zahájila tradiční dožínkový průvod po vesnici, po kterém se na podiu představili letošní patroni, kteří poděkovali zemědělcům za letošní úrodu a předali si věnce a kytky, a také ocenili nejelpší výrobky roku 2012 Libereckého kraje z odvětví potravinářství a zemědělství.

Oceněno bylo hned několik kategorii. Nejlepší výrobek byl ale vyhlášen v kategorii pro zvláštní výživu a stala se jí meducínka, kterou si mohli návštěvníci stejně jako devět dalších oceněných výrobků namístě zakoupit nebo ochutnat ve stáncích. Ochutnávala i redaktorka Lída Jiroutová například sýr, mošt nebo cukrářský pamlsek kávové zrno.

Zábavný program pak rozproudil Michal Hrůza se svojí skupinou a po jeho vystoupení následovalo vyhlášení další soutěže o nejlepší dožínkový koláč. Sešlo tam osmnáct krásných koláčů, ale vyhrát mohl jen jeden.

Návštěvníci letošních Krajských dožínek se v Bílém Kostele náramně bavili. Dobrý pocit z letošních prvních dožínek měl i starosta Bílého Kostela Jiří Formánek z hnutí Starostové pro Liberecký kraj: "Všecko dopadlo bezvadně, hlavně počasí vyšlo a lidi se bavili, přišlo jich hodně."

Spustit audio