Bílá kyselka podle starého receptu z Jilemnicka
Syrovátka a podmáslí jsou dnes módní záležitostí, v dobách našich babiček to byl zbytek po výrobě másla, který se samozřejmě zužitkoval. Podmáslí třeba na přípravu bílé kyselky.
- ¼ l vody
- ½ l podmáslí
- ¼ l kysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 vejce
- 4 brambory
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, vajíčka naměkko (3-4 minuty).Do hrnce nalijeme vodu a podmáslí. Zakysanou smetanu důkladně rozmícháme s moukou. Do horké vody s podmáslím vyklopíme smetanu s moukou a metličkou rozšleháme dohladka. Přidáme cukr a sůl a za občasného promíchání povaříme 15-20 minut. Nakonec můžeme podle chuti dosolit či dosladit. Uvařené brambory i vejce oloupeme. Na talíři rozmačkáme jednu bramboru a zalijeme horkou polévkou. Nakonec do talíře přidáme uvařené vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.