Bílá kyselka podle starého receptu z Jilemnicka

Syrovátka a podmáslí jsou dnes módní záležitostí, v dobách našich babiček to byl zbytek po výrobě másla, který se samozřejmě zužitkoval. Podmáslí třeba na přípravu bílé kyselky.

Ingredience
  • ¼ l vody
  • ½ l podmáslí
  • ¼ l kysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce
  • 4 brambory
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, vajíčka naměkko (3-4 minuty).Do hrnce nalijeme vodu a podmáslí. Zakysanou smetanu důkladně rozmícháme s moukou. Do horké vody s podmáslím vyklopíme smetanu s moukou a metličkou rozšleháme dohladka. Přidáme cukr a sůl a za občasného promíchání povaříme 15-20 minut. Nakonec můžeme podle chuti dosolit či dosladit. Uvařené brambory i vejce oloupeme. Na talíři rozmačkáme jednu bramboru a zalijeme horkou polévkou. Nakonec do talíře přidáme uvařené vejce.