Bílá kalamita ochromila silnice na severovýchodě země

30. leden 2004

Zimní počasí opět trápilo řidiče a silničáře. Sníh a silný vítr tvořil téměř na celém území sněhové jazyky. Kvůli závějím byly uzavřené i některé přechody. Krátce po poledni spadla lavina na část frekventované komunikace z Jablonce nad Jizerou na Harrachov na Semilsku. Situaci v oblasti Krkonoš zhoršují další přívaly sněhu.

Kritický je stav některých horských úseků silnic na Semilsku i na Trutnovsku. Silničáři varují před vysokými závějemi, které se vlivem silného větru tvoří v úseku Svoboda nad Úpou-Jánské Lázně-Černý Důl. Zatím jsou všechny komunikace s nejvyšší opatrností sjízdné, jen za dnešek tam ale napadlo půl metru nového sněhu.

Závěje se tvoří i na hlavních tazích do hor. Problémy mají řidiči především na silnici I/16 od Nové Paky na Horka a dále ke Studénce a na Vrchlabí, kde odpoledne v kopci uvízly kamiony. Všechny silnice z páteřní krkonošské komunikace I/14 v směru do hor na Benecko a Mísečky jsou udržovány jen s velkými obtížemi.

Krátce po poledni zavalila lavina část frekventované komunikace z Jablonce nad Jizerou na Harrachov. Mezi Vilémovem a Pasekami se na silnici zřítilo obrovské množství sněhu těsně před sypačem správy silnic. Nikomu se nic nestalo. Silničáři okamžitě nasadili sněhovou frézu a komunikaci tak nemuseli zavřít.

Příval sněhu dnes komplikoval dopravu také v Libereckém kraji. Silničáři tam dokonce uvažovali o vyhlášení kalamitního stavu. Nejvíce problémů měly kamiony. Uvízly na Jeřmanickém kopci u Hodkovic nad Mohelkou a také u Turnova.

Jak informovala dispečerka silničářů Iveta Veselá, situace v kraji se už ale pomalu zlepšuje. "Už to máme všechno mokré, i Jeřmanický kopec konečně jezdí. Problém je akorát na Záskalí, kde se silnice stále zafoukává," upřesnila Veselá.

I na Jablonecku se nyní podle dispečera Pavla Štekla lépe. "Počasí se trochu uklidnilo, drobně sněží, ale není to už tak kritické. Silnice prvních tříd jsou v podstatě holé, druhé a třetí třídy jsou problematičtější, je tam poměrně velký ujetá vrstva," popsal situaci Štekl.

Kořenovský kopec, přes který jezdí kamiony na hraniční přechod Harrachov, už je bez problémů sjízdný, stejně jako kopec u Svoru na Českolipsku.

Sněhové jazyky a závěje se tvoři také na celém území Středočeského kraje. Některé silnice jsou zcela neprůjezdné, na ostatních by měli jezdit řidiči podle doporučení silničářů maximálně opatrně. Na Kladensku jsou neprůjezdné silnice v úsecích Hřebeč-Hostouň a Studeněv-Přelíc. V oblasti Praha-západ je neprůjezdná silnice mezi Klíncem, Bojovem a Čísovicemi.

Silný nárazový vítr a husté sněžení dělají problémy také železničářům. Sněhové frézy a pluhy sníh odklízely z kolejí hlavně v horských úsecích na Liberecku, Jablonecku, ale také v rovinách, kde sníh zafoukával tratě. Frézy a pluhy nasazují mezi jednotlivými spoji, aby byla jízda pravidelných vlaků co nejméně ovlivněna.

Nápor zimy trápí řidiče i v mnoha evropských zemích, zejména v Itálii a v Německu. V Toskánsku byly po několik hodin uzavřeny celé úseky dálnice mezi Boloní a Florencií. Na severu Apeninského poloostrova, na Monte Rosa na francouzských hranicích, v noci naměřili minus 35 stupňů.

Nepřízeň počasí nadále komplikovala leteckou a železniční dopravu v Británii. Vytrvalé deště naproti tomu způsobily záplavy na západě Albánie.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

autoři: Eliška Pilařová , Ivana Bernáthová , Michal Doležal , dka
Spustit audio