Bezplenková metoda i šátkování. I o tom byl festival pro rodiče

21. leden 2018

Do školy v Lesní ulici v Liberci se sjely na dvě stovky maminek a tatínků z celé země. Na festivalu Radost z rodičovství se seznamovali s trendy v péči o mimina a batolata. Učili se tak, jak dosáhnout harmonických vztahů s dětmi.

Rodiče se v prostorách školy mohli seznámit s různými metodami výchovy malých dětí. Například o zdravém stravování, jak řešit konflikty mezi sourozenci, jak správně nosit dítě v šátku a podobně. Mezi návštěvníky bylo i mnoho mužů.

DĚTI V ŠÁTCÍCH

„Jsou to nové věci, baví mě to učit se. Já už mám dvě velké děti a ta doba kdy nebylo nic, jenom kočárky, tak je naštěstí pryč. Předtím jsem hodně podnikal, teď mám víc času na ty děti,“ pochvaloval si jeden z tatínků, který liberecký festival navštívil. S lektorkou se tam třeba učil vázat děti do šátku, aby s nimi mohl chodit na procházku.

Přednášky i praktické ukázky - festival o rodičovství v Liberci

Jedna z návštěvnic, Kristýna Šumová z České Lípy, své miminko nosí na břiše už delší dobu.

„Záda nebolí, když to máte správně navázaný, když je to pořádně utažený. Je to hrozná výhoda, člověk se dostane všude, do jakýhokoliv obchodu. Dítě spí většinou dýl. Dá se v tom i kojit, takže nemusí člověk zastavit, svlíknout a všechno připravit, dát najíst. Může fungovat dál v celým životě, já u toho třeba i vařím, když dítě spí,“ pochvalovala šátky na nošení dětí si Kristýna Šumová.

DĚTI BEZ PLENEK

Lékařka Anna Kšírová seznámila maminky a tatínky s takzvanou bezplenkovou komunikační metodou. Ani miminka díky ní nepotřebují pleny.

„Miminka jsou si od narození vědomá toho, že vylučují. Dá se s tím pracovat, to miminko buďto vydá nějaký signál a ten rodič si toho všimne, tak ho jako vezme a dá ho nad kyblík nebo nad umyvadlo. Anebo to berete podle času, jakože víte, že se probudilo, takže asi bude čůrat nebo kakat,“  popsala princip metody Anna Kšírová. Signálem potřeby může přitom být třeba nadzvednuté obočí.

Lesní plody sušené mrazem - trend zdravého jídla pro malé děti

„Na vlastní kůži jsem zažila, že to jde. A to jsem byla k tomu skeptická vůči tomu. A musím říct, že je zajímavý zážitek, že se s tím miminem dokážete domluvit,“ doplnila Anna Kšírová. Bezplenková komunikační metoda je dnes trendem. Stále víc rodičů se také vrací k tradičním bavlněným plenám. Důvodem je i velká ekologická zátěž, jakou jsou pro životní prostředí jednorázové pleny.

DĚTI JEDÍ SAMY

Současní rodiče dávají dětem větší svobodu v rozhodování. Třeba v tom, co si dají k jídlu. Trendem je, aby jedly samy v co nejútlejším věku.

„Dá se jim třeba mrkev, kterou si to miminko chytí do ruky a že si jí samo. Spousta dětí je pak schopných se v roce nebo v roce a půl najíst samo lžičkou. Myslím si, že to směřuje k tomu, že chápeme čím dál tím víc, že ty děti jsou schopné neuvěřitelných dětí. A naším úkolem je jim tyto schopnosti nesebrat,“ dodává lékařka Anna Kšírová.

 Veronika Hurdová, další lektorka na festivalu, pak ujišťovala rodiče, že se s miminky nemusí bát cestovat. Sama s třemi malými dětmi procestovala Evropu a ještě psala blogy.

„Oni to tak spíš mají, že chtějí být se mnou. Pro mě ty děti jsou důležitou součástí té cesty, takže je od začátku zapojuji do plánování, už od velmi útlého věku.  Umí si sami zabalit, umí si sbalit svačinu, když plánuji výlet, tak se mnou koukají do mapy,“ popsala blogerka a cestovatelka Veronika Hurdová.

Na festival o rodičovství přijelo na 200 lidí

O festival zaměřený na trendy v péči o mimina a batolata byl velký zájem. Z celé země přijelo na dvě stě návštěvníků. Pořadatelé proto chtějí akci zopakovat i za rok, uvažují dokonce o změně prostor, které by pojaly i více zájemců.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související