Benešov bourá havarijní objekty v Táborských kasárnách. V areálu ale dál zůstávají bezdomovci

29. červen 2022 11:00

Těžká technika v Táborských kasárnách v Benešově demoluje staré objekty. Radnice se bojí, aby se budovy nezřítily a někoho nezranily. Obývají je lidé bez domova, kteří odmítají místo opustit. Nepomohly ani výzvy města a strážníků.

V Táborských kasárnách těžká technika bourá objekty určené k demolici. Pracuje zde i Václav Bayer, který v areálu lidi bez přístřeší stále potkává. "Potkávám je tady stále, jenom se stěhují o kus dál. Ptali se, jaký bude postup a pomalu se posouvají dozadu."

S velitelem městské policie Radkem Stulíkem procházela kasárna reportérka Vera Hájková. "Není v žádném případě zájem města poskytovat těmto osobám v opuštěných nebezpečných prostorách jakékoliv přístřeší. Proto město přistoupilo k tomu, že tyto objekty prostě zbourá. A co se týká těch lidí, tak mají možnost obrátit se na azylový dům, kde jim bude poskytnuta základní péče. Ovšem otázka zní, jestli o to vůbec stojí," uvedl Stulík.

Benešov bourá havarijní objekty v Táborských kasárnách. V areálu ale dál zůstávají bezdomovci

Reportérka v jedné hale dva takové muže viděla, ale nebyla s nimi žádná diskuse. Oba dva pospávali a ještě jeden pán nakládal nějaké zbytky železa. Ten byl hovornější: "Zatím jsem se nikam nepřesunul. Já problémy nedělám, to jiní, ale bude zábavy hrnec. Kdyby nás tady radši nechali, tak vědí, kde nás všechny najdou a byl by klid."

Přesunou se do města

V kasárnách podle městské policie zůstává osm bezdomovců. Podle vedoucí nízkoprahového centra Moniky Sovové není příliš velká šance, že areál dobrovolně opustí.

"Úplně si to nedokážeme představit. Klienti nás stále informují, že tam policisti dochází a informují o vyklizení. Oni se k tomu ale nemají. Hlavně z důvodu, že nemají kam jít. Vědí, že jakmile to tam zbourají, budou někde ve městě. Sami se toho bojí, takže budou čekat do poslední chvíle, tedy až nad nimi začnou něco bourat. Na druhou stranu si myslím, že tam jsou pěkně schovaný. Až je odsud vyženou, půjdou všichni do města a budou víc vidět. Je to takové jedno s druhým," míní Sovová.

Podle města je zbourání starých objektů v kasárnách důležité kvůli tomu, že jsou nebezpečné. Časem by navíc stejně šly k zemi, protože v plánu je v areálu rozsáhlá výstavba bytových domů.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio