Bela, Cindy a Klára. Klisny koně Převalského přivezli do Liberce z Norimberku

Zoo v Liberci nově chová koně Převalského. Tři klisny, které utvoří základ chovného stáda, dorazily ze zoo v německém Norimberku.

Klisny Bela, Cindy a Klára jsou poměrně krotké. „V norimberské zoo s nimi pracovali, jsou to sestry,“ říká zoolog Luboš Melichar. Stěhování zvířat zabralo sedm hodin. „Cesta se zdařila dobře, vyložili jsme je v dobré kondici, necelých 24 hodin po transportu jsou v klidu i přijímají potravu.“

Domovinou koně Převalského je step a polopoušť na pomezí Mongolska a Číny. Druh byl objeven v roce 1879, v minulém století v přírodě ale zcela vyhynul, v zajetí jich zbylo jen třináct. Dnes jsou na světě přibližně dva tisíce těchto světlých koní s krátkou hřívou, o jejich záchranu i návrat do přírody se zasloužili chovatelé v zoologických zahradách.

Koně Převalského jsou velmi vzácní, na celém světě jich zbývá velmi málo. „Kdyby nebylo zoologických zahrad, koně Převalského dnes už nevidíme,“ upozorňuje zoolog a pokračuje: „To, že se vrací do volné přírody, je záležitost ryze odchovu zoo.“ Počty koní Převalského vypouštěných do volné přírody podle Melichara každoročně zvyšuje pražská zoo. „Dělají tím gigantickou a nezastupitelnou službu, i díky nim ti koně v přírodě zdá se nebudou mít problém přežít,“ doplňuje Luboš Melichar.

Chovné stádo by se do budoucna mělo rozšířit, říká mluvčí zoo Barbara Tesařová: „Zatím plánujeme transport jednoho hřebce, ale všechno záleží na koordinátorovi chovu a na jeho doporučeních.“ Chovný hřebec by měl do liberecké zoo dorazit nejdřív příští rok.

Návštěvnice zoo fotí nové obyvatelky výběhů koní Převalského
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio