Becherovka: Dvacet druhů bylin a koření, které dobylo svět

Původní český likér vyráběný podle přísně tajného receptu. Lahve s modrožlutou etiketou si svůj vzhled udržují od poloviny 19. století.

Logo

Zakladatel rodu Becherů Georg Becher přišel do Karlových Varů zhruba ve druhé polovině 16. století. Jeho potomci zde časem získali lékárnu, kterou se jim dařilo držet ve vlastnictví skoro 250 let. Becherové jako vážení občané zastávali různé významné městské funkce.

Jedním z neznámějších se stal David Becher, který položil základy balneologie u nás. Lékař, který jako první určil základní chemické složky karlovarských pramenů a který se zasloužil o vznik karlovarských pavilonů a kolonád.

Otec Becherovky

Za pravého otce Becherovky je považován synovec Davida Bechera Josef Vitus Becher, obchodník s koloniálním zbožím se zájmem o chemii. To on experimentoval s různými léčivy, založil si vlastní vinopalnu a začal vyrábět likéry.

Logo

Shodou obrovské náhody, vlastní píle a dvouletého experimentování přišel na směs bylin, kterou si můžeme vychutnat v každé sklence Becherovky. Velký rozmach rodinné firmy stojí za jeho synem Johannem Becherem.

Vznik originální lahve

Ten zvětšil továrnu, kterou vybavil moderním zařízením a požádal svého švagra Karla Laubeho, aby pro originální likér navrhl originální láhev. Tak vznikly dnes již typické ploché lahve s vlastními vinětami.

V té době už ovšem vedení firmy přešlo do rukou další generace. Johannův nejstarší syn Gustav pojmenoval firmu po svém otci „Johann Becher“ a nechal u obchodní komory v Chebu zaregistrovat ochrannou známku.

Víte, že...

  • Modrožlutá etiketa, jak ji známe dnes, vznikla už v polovině 19. století.
  • Padesát litrů Becherovky měsíčně putovalo k císařskému dvoru Františka Josefa I.
  • Dopravní firma Lloyd začala Becherovku prodávat na svých lodích pro zmírnění obtíží zažívacího traktu, pálení žáhy, nevolnost, žaludeční křeče a mořskou nemoc.
  • Za první světové války se vozil likér vojákům na frontu.

Kdo byl posledním majitelem firmy z rodu Becherů? Které byliny Becherovka obsahuje? Kde se pěstují a odkud se dovážejí? Proč se vyjednávalo s nacistických Německem ve sklepních prostorách firmy?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související