Baviči Michal Nesvadba a Václav „Upír“ Krejčí: Děti se nemění, pořád jsou stejně skvělé

19. únor 2021

Herce a baviče Michala Nesvadbu s Václavem „Upírem“ Krejčím spojuje mnohaletá spolupráce v pantomimickém souboru Mimtrio. „S Michalem a jeho rodinou spolupracuji ale tak dlouho, že mám pocit, že jsem jejich příbuzný,“ přiznává Václav Krejčí.

Soubor Mimtrio vznikl v roce 1979 a oba baviči spolu se Světlanou Nálepkovou v něm vydrželi více než deset let. „Ta spolupráce byla předělená zásadním zlomem v České republice, revolucí, během které se Světlana rozhodla, že bude působit sama. Bylo zajímavé, že Upír se tehdy vyhoupl, začal pracovat v televizi a já jsem veškerou práci ztratil,“ říká Nesvadba. „Upír mě z toho tenkrát vytáhl a všude mě tahal s sebou.“

Základem souboru sice byla pantomima, doplněná ale o mluvené slovo, zpěv, loutky i různé rekvizity. Autorem většiny nápadů při tom byl Michal Nesvadba. „Zajímavé je, že jsme byli rozdílní. Já jsem takový jemný a opatrný, Upír byl vždycky svérázný a věděl, jak si to představuje,“ říká herec. „Michal mi vždycky říkal, že se Světlanou hrají pro intelektuály a já pro ty dělníky,“ směje se Krejčí.

Ke svým úspěšným scénkám se trojice bavičů vrátila pouze několikrát a skutečný comeback neplánuje. Jedním z důvodů je i zdraví a kondice. „Představení jsou tak fyzicky náročná a nebezpečná, že by se nám mohlo něco přihodit. Dáme teď dohromady tak dvacet minut, pak by diváci museli čekat, než zase chytneme dech,“ směje se pětašedesátiletý „Upír“ Krejčí.

Čím se trojice živila po rozpadu Mimtria? Proč Michal Nesvadba nechtěl původně vystupovat pro děti? A jakým netradičním způsobem se Václav „Upír“ Krejčí dozvěděl, že je přijat do souboru? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio