Batuhan. Mládě vzácného jelínka liberecké zoo nosí jméno z Filipín

20. únor 2018

V liberecké zoo v Liberci se narodil vzácný  sambar skvrnitý – exotický jelínek, který žije jen na Filipínách. S jeho domovinou ho pojí jméno, které dostal.

„Mládě mělo při narození kolem dvou a půl kila, ale zdárně přibývá,“ popisuje chovatel Michal Krejčí. Malý jelínek s hnědou srstí a velkýma ušima nosí filipínské mužské jméno. „Dbáme na to, aby nosili jména ze své domoviny,“ komentuje Krejčí.

Ve volné přírodě je sambar skvrnitý silně ohrožený. Liberečtí zoologové proto už 10 let pomáhají se záchranou sambarů přímo na ostrově Negros. Podílejí se na budování záchranné stanice i zalesňování ploch, kde původně sambaři žili. V současnosti je také zoo v Liberci jediná v České republice, která chovný pár sambarů má.

Zoo Liberec slaví narození prvního mláděte ohroženého sambara skvrnitého

Sambar skvrnitý

Liberecká zoologická zahrada má jako jediná v Česku chovný pár vzácných sambarů skvrnitých – a těm se teď vůbec poprvé narodilo mládě. Ve volné přírodě je přitom sambaří populace v ohrožení. Tenhle malý sudokopytník žije na celém světě jen na jednom jediném místě, a to na Visajánském souostroví na Filipínách. Místní ho tam loví pro maso, ale hlavně ničí jeho přirozené prostředí. Filipíny jsou totiž významným producentem cukrové třtiny a skoro všechny tamní tropické lesy jsou pokácené.

Sambarů skvrnitých mají v Liberci několik. „Tři samce a dvě samice, do chovného stáda patří pouze tři zvířata. Samec a dvě samice, zbylí dva samečci jsou odchovy – jeden loňský a jeden letošní,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Nový sambaří přírůstek Batuhan v liberecké zoo pravděpodobně nezůstane, měl by vytvořit chovný pár v jiné zoo.

Malého tropického jelínka návštěvníci kvůli mrazům ještě nemůžou vidět ve výběhu. Na facebooku Českého rozhlasu Liberec si ale Batuhana prohlédnout můžete díky krátkému videopříspěvku:

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.