Barvy jako zdroj energie – které v interiéru použít a na které radši zapomeňte?

17. duben 2018

Barvy nás v životě ovlivňují víc, než si myslíme, říká lektorka Feng Shui Lenka Hrazdírová z Liberce.  Podle ní nás prastaré čínské učení podvědomě provází celým životem. Nejde jen o uspořádání interiéru, ale i o barvy. Věřte nebo ne, mají na nás velký vliv.

Každá barva má svou energii, a tak i v případě výběru barev, které chceme zvolit k vymalování našich domovů, bychom měli postupovat velice citlivě, protože jde o velké plochy. „Červená barva je život, teplo, radost, nebo světlo, ale zase, když to přeženeme, může v nás vzbudit neklid, podráždění nebo nervozitu,“ vysvětluje Lenka Hrazdírová.

Žlutá podpoří vaše soustředění

Máte rádi žlutou? Možná vás překvapí, že kanárková barva může podpořit intelektuální schopnosti. „Žlutá je barvou císařů. Symbolizuje moc, je spojena s intelektem a rozumem. Pokud se například potřebujeme něco naučit, nebo se soustředit, tak si dáme na stůl něco žlutého, nebo si přehodíme přes rameno žlutý šátek,“ vysvětluje Lenka Hrazdírová.

Nebojte se růžové barvy v ložnici!

Ložnice je místem intimity i hlubokého odpočinku. Tomu by měla odpovídat i dobře zvolená barva, kterou si místnost vymalujeme. Podle Lenky Hrazdírové není vůbec špatné zvolit i odstín růžové barvy. „Za čelo postele můžete dát teplejší odstín růžové barvy, velice dobře ji snášejí i muži, na rozdíl od žen,“ říká Hrazdírová.

Malíř, barva, malování interiéru (ilustrační foto)

Na černou a červenou pozor

Jsou ale i barvy, kterým je dobré se při rozhodování, jak v ložnici vymalovat, vyhnout. „Která barva není vůbec vhodná, to je černá, bílá. Krátkodobě můžeme použít červenou na posílení sexuální energie, ale rozhodně bychom ji neměli používat dlouhodobě,“ popisuje expertka.

Vhodnou barvou pro výmalbu ložnice není ani modrá. „Měli bychom na ni zapomenout. Modrá je studená, a je nositelkou strachu,“ dodává Lenka Hrazdírová. Podle lektorky Feng Shui strávíme právě v ložnici třetinu svého života, a proto je výběr barev velmi důležitý. Stejně tak by tato místnost neměla být skladištěm, kam se odkládají věci. Je pro nás nesmírně důležitým místem, kde nabíráme síly a relaxujeme. A proto bychom jí při zařizování měli věnovat velkou pozornost.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.