Baráčnické buchtičky plné karamelizovaných jablek od Jaroslavy Zvěřinové jsou měkké a sladké jako láska

Tyto jablečné buchtičky peče Jaroslava Zvěřinová z Kosmonos už od svých 13 let. Dává si s nimi pokaždé tu práci, aby těsto dobře propracovala a nechala nakynout. Pak teprve můžou vzniknout tak měkoučké buchtičky, které pokaždé zmizí hned. Zkuste si je upéct a potvrdíte nám to.

Baráčnické buchtičky

Ingredience:

1 kg hladké mouky + 2 lžíce
500 ml mléka
2 kostky droždí (84 g)
3 vejce
200 g cukru + 2 lžíce
½ hrnku slunečnicového oleje (i méně)
1 špetka soli
citronová kůra z 2 citronů
šťáva z 1 citronu
2 vanilkové cukry

Na jablečnou náplň:

10 jablek
80 g cukru
citronová kůra z 1 citronu
šťáva z 1 citronu
2 vanilkové cukry
1 lžička mleté skořice

Postup

V míse rovnou připravíme kvásek z 2 lžic cukru, 2 lžic hladké mouky a 2 kostek droždí. Přilijeme 500 ml vlažného mléka, promícháme a necháme 30 minut kynout.

Poté do mísy ke kvásku přidáme mouku, vejce, cukr, 2 vanilkové cukry, nastrouhanou kůru z 2 citronů, přilijeme šťávu z 1 citronu, půl hrnku oleje a nakonec přidáme špetku soli. Vše promícháme. Těsto podebíráme a hněteme vařečkou do té doby, než zvoskovatí a přestane se lepit ke stěnám mísy. Těsto pak necháme 1,5 – 2 hodiny kynout pod utěrkou v teple.

Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky a poté na kostičky. Jablka vložíme do hrnce a necháme je 10 minut podusit s krystalovým i vanilkovým cukrem. Směs lehce zkaramelizuje a necháme i vyvařit tekutinu. Na závěr přidáme mletou skořici, citronovou kůru a šťávu z citronu. Směs na plnění buchet pak necháme vychladit.

Z vykynutého těsta v míse odkrajujeme malé kousky, které v dlani zlehka zakulatíme, aby těsto nesplasklo. Pak necháme bochánky budoucích buchtiček ještě v klidu 30 minut nakynout.

Poté každý bochánek v ruce roztáhneme na placičku silnou asi půl centimetru, položíme na vál, doprostřed vložíme náplň a buchtu uzavřeme do uzlíčku.

Dáváme na pekáč, do kterého jsme předtím nalili asi 2 mm vrstvu rostlinného oleje. Každou buchtu v něm smočíme a spodní stranou položíme na dno, jednu vedle druhé. Mezi buchtami necháváme trochu místa pro naběhnutí v troubě.

Před pečením necháme ještě buchty v pekáči aspoň 10 minut kynout. Po té vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 30 – 35 minut dozlatova.

Jaroslava Zvěřinová

Upekli jsme společně buchtičky, které ji naučila její babička Terezka, které už jako malá koukala pod ruce. Po dvou letech je už pekla sama. Peče je tedy od svých 13 let. Jsou nadýchané a slaďoučké.

Přivítala nás s náručí otevřenou. K obědu jsme dostali výborný bramborový salát s vepřovými řízky. Vyslechli jsme si básničky, které složila na naši počest a zavzpomínali na některé umělce nad sbírkou porcelánu a grafik.

Patrik Rozehnal a Jaroslava Zvěřinová