Bajaja v podání libereckého Naivního divadla je rošťák a lump, ale projde proměnou

14. říjen 2017

Klasická pohádka s mystickým koncem. Taková je první premiéra nové sezóny Naivního divadla v Liberci.

Liberecké Naivní divadlo dnes v 17 hodin nově uvede klasickou pohádku Boženy Němcové „Bajaja“ v dramatizaci Markéty Sýkorové. Ta v inscenaci využila dřevěné loutky, se kterými se původně na ostrově Jáva hrávalo stínové divadlo. V Liberci je herci někdy nosí nad hlavou, jindy se v jejich postavy převtělují oni sami.

„Markéta Sýkorová vycházela z původní klasické verze. Má trochu mystický osudový konec, který hraje významnou roli,“ říká dramaturg Naivního divadla Vít Peřina.

V představení diváci uvidí sedm herců, ale na jevišti to působí jako by jich tam bylo mnohem víc. „Je to tím, že se herci „přelévají“ do loutek a to, že je scéna tak variabilní, umožňuje tento efekt,“ vysvětluje režisérka představení Markéta Sýkorová.

Bajaja v podání Dana Kranicha je lump a rošťák. „Pro mě je to proměna z naštvaného a zatvrzelého fracka v lepšího člověka, který si uvědomuje, že je potřeba něco obětovat a dospět,“ přibližuje svoji roli Dan Kranich.

„Divadlo pro děti je jeden velký experiment, jedno velké očekávání, děti, coby diváci dají najevo, co si o představení myslí,“ zakončuje dramaturg Vít Peřina.

Bajaja v Naivním divadle Liberec
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio