Bahna se nebojí. Sportovkyně z Liberce se svými psy vyhrávají drsné závody

19. prosinec 2017

V Libereckém kraji a vůbec v celé České republice se daří moderním sportům se psy. Důkazem jsou mistryně světa v bikejöringu Ilona Erlebachová nebo juniorská canicrossařka Matilda Ježková z Liberce.

Ilona Erlebachová, která jezdí na kole zapřažená za svým psem Dronem, drží nově titul Mistryně světa v kategorii veteránů. Přivezla ho z Polska, nebyla ale sama. Češi byli vůbec nejúspěšnější výpravou. Získali 5 zlatých, 5 stříbrných a 5 bronzových medailí.

Pes – mistr světa

„Drona mám od března, je to osm měsíců,“ říká Ilona Erlebachová, mistryně světa v bikejöring, kategorii veteránky. Stejně jako panička i Dron je mistr světa. „Daří se mu, v této sezoně odběhl tři závody a stal se mistrem republiky a mistrem světa.“ Při bikejöringu jede závodník na kole, do kterého je zapřažen pes a dvojice uhání náročným terénem.

Bahno úplně všude

Zlato získala Ilona Erlebachová na Mistrovství světa IFSS v polském Sazmotuly-Kozle, kde se se svým psím parťákem potýkali s rozbahněnou tratí. „Běželi jsme přes šest kilometrů, bahno bylo úplně všude, nedala se vybírat žádná stopa,“ popisuje závodnice. Jaká byla trať na polském závodě, se můžete podívat sami na videu Michala Ženíška:

Úspěšná Matilda Ježková

Českých úspěchů bylo na polském mistrovství mnoho, mezi nimi byla i česká juniorská canicrossařka Matilda Ježková z Liberce, která získala ve své kategorii titul vicemistryně světa v canicrossu. „Konkurence byla velká, byli tam Norové, Finové, Švédi. Předběhla mě norská konkurentka o tři roky starší,“ popisuje teprve třináctiletá závodnice.

Jak náročné to Matilda při polském mistrovství na trati měla, se podívejte na následujícím videu, které natočila maminka závodnice Tereza Ježková:

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související